Europa i Svijet
Fenerbahce protutnjao Vitorijom i zaradio priliku za obranu naslova

Fenerbahce protutnjao Vitorijom i zaradio priliku za obranu naslova

Autor: Saša Ćirić

Baskonia nije bila u stanju izvući dvije vrhunske utakmice u nizu.

Istanbulski klub je potpunim prepuštanjem sportske sudbine u ruke Željku Obradoviću dao sebi priliku da postane europski velikan. Trenutno, čini se da je na najboljem putu da to i ostvari.


Nakon sjajne partije u trećoj utakmici, domaća je momčad imala težak zadatak - održati šutersku formu na razini. U početku je izgledalo da će im to poći za rukom. Naime, na samoj polovici prve četvrtine je Rodrigue Beaubois tricom postavio rezultat 14-8. Međutim, u drugoj polovici prve dionice gosti okreću utakmicu u pravcu koji im odgovara, te serijom 17-5 odlaze na mali predah s prednošću od 6 poena (19-25).

Raspoloženi Nicolo Melli i Marko Gudurić u nastavku ne prestaju bombardirati koš domaćih - nakon tri minute igre na semaforu svijetli rezultat 22-33. Domaća momčad djeluje nemoćno u šuterskom smislu, pa koriste svoje visoke igrače kao napadačku opciju - Vincent Poirier odgovara s četiri uzastopna poena. Na nesreću po Baskoniju, ubrzo zarađuje treći prekršaj, pa ga je trener Pedro Martinez primoran zamijeniti. Slijede dobre minute Nikole Kalinića, koji u dvije minute postiže šest poena, a pridodaje mu se Kostas Sloukas s po jednom tricom i dvicom. Dobrom obranom i preciznim napadom se do poluvremena odvajaju na 16 razlike (32-48).

Prva polovica treće četvrtine se igra po sistemu koš na koš. Dodatnu razliku Fener stvara od šeste minute, kada serijom od pet uzastopnih slobodnih bacanja odlaze na +21 (47-68). Domaći u sebi bude zadnju iskru dišpeta, i uzvraćaju serijom 15-1 te smanjuju rezultat na 62-69. Da gosti odu na zadnji odmor s dvocifrenom prednošću, pobrinuo se Bobby Dixon tricom na asistenciju Sloukasa (62-72).


Posljednji period utakmice otvaraju sjajnim alley-oopom Sloukas i Jan Vesely, uz prekršaj Johannesa Voigtmanna na Čehu. Gosti su tako malo-pomalo dizali prednost strpljivom igrom na obje strane terena, pa su košem Gudurića 4:20 prije kraja opet otišli na najčešćih 16 razlike (70-86). Do kraja su uspjeli tek serijom 8-0 kozmetički ublažiti poraz na pristojnih 83-92.


U redovima domaće momčadi je čak šest igrača bilo dvocifreno, a predvodio ih je Poirier s 14 poena. Beaubois je dodao 13, a Voigtmann 12. Kod gostiju su najefikasniji bili Gudurić (22 poena), Melli (21 poen) i Kalinić (13 poena).

Fenerbahce će tako u polufinalu igrati protiv litavskog Žalgirisa, koji je također u četiri utakmice izbacio Olympiacos.