Hrvatska
FOTO: Fešta košarke u Jazinama

FOTO: Fešta košarke u Jazinama

Autor: Paulo Sarić

Žuti su se pune tri četvrtine držali u utakmici protiv favoriziranog protivnika.

Prelijepo je bilo ponovno biti u Jazinama i gledati utakmicu Zadra. Posljednji se puta Zadrani „gostovali“ u Hramu košarke prije četiri i pol godine kada su se u Ligi za prvaka susreli sa Sonik Puntamikom,  a večeras su ih u posljednjem susretu petoga kola HT Premijer lige ugostili košarkaši Jazina Arbanasa. Momčad Aramisa Naglića na koncu je teže od očekivanog došla  do svoje četvrte pobjede u hrvatskom prvenstvu rezultatom 78-89.

Momčad u žutim dresovima je iznenađujuće dobro otvorila dvoboj. Zrnić je zabio prve koševe na susretu, a ubrzo su mu se priključili i suigrači koji su dalekometnim ubačajima terorizirali agresivnu obranu plavih. Nakon prvih šest minuta Jazine nisu napravile niti jednu osobnu pogrešku, dok su gosti već iskoristili bonus, a semafor je pokazivao 20-10 za Plantakovu momčad. Ubrzo su trice ubacili i Woods i Fodor i odveli svoju momčad na plus 13 (26-13). Jazine su Zadru za sedam i pol minuta ubacile 26 koševa. Tek deset manje nego Šibeniku u cijeloj utakmici.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Upalilo je to alarm kod abaligaša koji se uozbiljio i četvrtinu završio s 0-10. Jazine je stao šut za tricu koji je u jednom trenutku bio 5/7, a razigrao se i Mislav Brzoja. Upravo je njegovim koševima Zadar u 14. minuti došao do prve prednosti u dvoboju (30-31). No, Jazine se nisu olako predavale. Na poluvrijeme se otišlo s 43-39 za domaćine koji su se držali u utakmicu cijelu treću četvrtinu. Serija gostiju 0-10 koja je inicirao Ive Ivanov odvela je Zadar na plus šest (47-53), no Plantakov se sastav ekspresno vratio trima vezanim tricama. Pogađali su Gulam, Fodor i Sarajlija i održali svoju momčad na priključku. Da situacija nije bila nimalo bezazlena za dalmatinskog abaligaša svjedoči i podatak da je trener Naglić u nastavku bio primoran koristiti Prestona Knowlesa kako bi svladao Plantakove trupe.

U posljednjih se deset minuta ušlo s minimalnom prednošću KK Zadar (63-64), no tada je krenuo nalet gostiju 3-12 nakon kojega je na semaforu svijetlilo 66-76. Prva dvoznamenkasta prednost višestruko skuplje momčadi. Žuti se nisu predavali, no s protokom vremena počeo ih je sustizati umor te je kvaliteta Naglićeve momčadi došla do izražaja. Jazine su počele gubiti lopte kao na traci što je Zadar iskoristio i na koncu slavio dvoznamenkastom razlikom.

Najbolji u redovima gostiju bili su Mislav Brzoja s 22 koša i šest skokova te Ive Ivanov s poenom manje, dok su najbolji u redovima Jazina bili Mirza Sarajlija sa 16 koševa i Marin Zrnić s 14 poena.

Na samome smo kraju svjedočili prelijepoj sceni. Igrači obje momčadi zajedno su se okupili na centru i pozdravili publiku našto se Jazinama ponovno zaorilo: „Mi smo Zadrani, Zadar je naš!“.

Kao u dobra stara vremena…