Europa i Svijet
FIBA i službeno potvrdila Hrvatsku za sudionika Olimpijskih kvalifikacija

FIBA i službeno potvrdila Hrvatsku za sudionika Olimpijskih kvalifikacija

Autor: Teo Cilar

Hrvatska i Europski prvaci Slovenci u kvalifikacije za Olimpijske igre idu zahvaljujući svjetskoj rang listi.

Hrvatska košarkaška reprezentacija igrati će u kvalifikacijama za Olimpijske igre 2020. u Tokiju. Osam reprezentacija već se kvalificiralo na Olimpijske igre zahvaljujući rezultatima na Svjetskom prvenstvu, a za preostala četiri mjesta boriti će se 24 reprezentacije. 

Direktan plasman na Olimpijske igre zaradilo je sedam reprezentacija na Svjetskom prvenstvu (dvije europske, dvije iz Sjeverne i Južne Amerike te po jedna iz Azije, Afrike i Oceanije kao i domaćin Olimpijskih igara Japan. 

24 reprezentacija biti će podijeljene u četiri skupine po šest momčadi, a samo pobjednici tih skupina zaigrati će na Olimpijskim igrama. Ukoliko Hrvatska želi biti domaćin jednog od turnira, to će nas koštati oko tri milijuna Eura. Jasno je da taj iznos HKS nema, a za ući u organizaciju takvog turnira savez bi uz potporu sponzora definitivno trebao i pomoć države. 

Kvalifikacijski turniri održat će se od 23. do 28. lipnja 2020. godine, a reprezentacije čeka čak pet utakmica u 6 dana.

Reprezentacije koje su se uz domaćina Japan već plasirale na OI su: Španjolska, Argentina, Francuska, Australija, SAD, Iran i Nigerija. 

Reprezentacije koje će uz Hrvatsku biti u kvalifikacijama su: Angola, Brazil, Češka, Dominikanska Republika, Grčka, Hrvatska, Italija, Kanada, Kina, Koreja, Litva, Meksiko, Novi Zeland, Njemačka, Poljska, Portoriko, Rusija, Senegal, Slovenija, Srbija, Tunis, Turska, Urugvaj, Venezuela.