Europa i Svijet
Hrvatska
FIBA predstavila novi sustav natjecanja za ženske seniorske reprezentacije

FIBA predstavila novi sustav natjecanja za ženske seniorske reprezentacije

Autor: HKS

Središnji odbor FIBA-e je odobrio konačnu verziju novog sustava natjecanja za ženske seniorske reprezentacije koji stupa na snagu 2019. godine

Na sastanku održanom 16. i 17. lipnja FIBA-in Središnji odbor je odobrio konačnu verziju sustava natjecanja za ženske seniorske reprezentacije koji će stupiti na snagu već u studenom 2019. godine.

Novi sustav u četverodišnjem ciklusu po uzoru na model koji se već primjenjuje u muškoj košarci obuhvaća najvažnija FIBA-ina natjecanja za žene: Svjetski kup, Olimpijske igre i Europsko, kao i ostala zonska prvenstva.

Iz FIBA-e poručuju da će se time pojačati vidljivost ženske košarke zbog aktivnosti reprezentacija kroz cijelu godinu, ali i da će se povećati kompetitivnost samog natjecanja zbog većeg broja ekipa u kvalifikacijama.

 

hrv mak-.jpg

 

Ovaj se sustav počinje primjenjivati kvalifikacijama za Europsko prvenstvo za žene 2021. i to u 3 kvalifikacijska ciklusa – studeni 2019, studeni 2020. i veljača 2021. U Europi se, za razliku od ostalih zona, neće igrati Pretkvalifikacijski turniri za Olimpijske igre, već će se na Kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre 2020 direktno plasirati 6 najboljih ekipa s Europskog prvenstva 2019.

Isti sustav obuhvaća i kvalifikacije za Svjetski kup za žene, FIBA-ino najvažnije natjecanje za ženske reprezentacije, pa će se s Europskog prvenstva 2021. najboljih 6 ekipa direktno kvalificirati na Kvalifikacijske turnire za Svjetski kup 2022.

Slikovni prikaz novog sustava natjecanja možete naći OVDJE.