Intervjui
Filip Krušlin: U svakoj minuti na terenu pružam svoj maksimum

Filip Krušlin: U svakoj minuti na terenu pružam svoj maksimum

Autor: Teo Cilar

Nakon NBA ritma i oko 80 odigranih utakmica za Cedevitu, Filip Krušlin bez odmora nastavlja uz reprezentaciju Hrvatske.

Poznato je da kruška kao voće čim duže stoji to je slađe i ima puno vitamina, ali mi ovdje nećemo o toj krušci, ipak nam agronomija nije jača strana, ovdje ćemo o Filipu Krušlinu-Krušci koji je bio jedan od najboljih igrača Cedevite u ovoj sezoni te je očito kako "vitamini" i Kruška(e) idu jedno uz drugo. Šalu na stranu, danas je na redu intervju s standardnim reprezentativcem Hrvatske koji je prošle sezone s Cedevitom osvojio tri naslova.

Cedevita je uz klupsku sezonu uz naslov prvaka Hrvatske uzela i Kup Krešimira Ćosića, a na početku sezone i Super kup ABA lige. Naslov koji je Cedevita najviše željela, a koji je donosio i “glavnu nagradu“ Euroligu, nisu uspjeli osvojiti. Budućnost je bila kobna u polufinalu, a Cedevita je kasnijeg prvaka ABA lige imala u “šaci“ ali nije bilo sreće. Koliko je sezona bila uspješna, a koliko se moglo više?

- Čelnici kluba sezonu su ocijenili kao neuspješnu zato što su kao cilj zacrtali povratak kluba u Euroligu. Evidentno je da to nije ostvareno iz njihove perspektive, ali i naše neuspješno pošto se osvajanje domaćeg prvenstva i kupa smatraju pod normalnim za klub kao što je Cedevita. Nekako smo dojma u klubu da smo protiv Budućnosti pružali puno bolju igru nego Crvena zvezda u finalu. Bili smo konkurentni na obje gostujuće utakmice, a doma smo relativno lagano to dobili. To ne znači da bi mi izborili Euroligu da smo se plasirali u finale, ali sigurno da bi sezona bila uspješnija.

Filip i sljedeće sezone ostaje u Cedeviti koju će u novu sezonu povesti španjolski stručnjak Sito Alonso.

- Znam ga iz vremena kada je vodio Barcelonu i Laboral, gledao sam neke njihove utakmice, znam kako igraju njegove ekipe. Većina španjolskih trenera ima neku filozofiju. Veselim se novoj sezoni i kako će klub i novi trener posložiti ekipu i nadam se da možemo napraviti tu stepenicu više što bi zadovoljilo sve nas, a i ljude u klubu.

Svojim igrama u prošloj sezoni Filip je zadovoljan.

- Zadovoljan sam svojom igrom s obzirom na pretprošlu i prošlu godinu. Mislim da svake godine idem stepenicu više. Pokazujem sve više neku konstantu što je za mene osobno najbitnije. Dobivam iskustvo pa je lakše igrati i generalno sam zadovoljan. U svakoj minuti na terenu pružam svoj maksimum i za mene je to najbitnije. Neka utakmica je lošija, neka je bolja, ali uvijek težim da dam svoj maksimum da si kasnije nemam što predbaciti.

Cedevita je u idućoj sezoni najavila preseljenje u Varaždin, što zbog slabog posjeta gledatelja, a što zbog nemogućnosti da klub preseli u dvoranu Dražena Petrovića koja je sigurno puno bolja i zadovoljava uvjete europskih utakmica. Igračima je sigurno teško igrati utakmice bez navijačke podrške i nekog vjetra u leđa koji bi u nekim ključnim trenucima utakmice prevagnuo na stranu Cedevite.

- Činjenica je da Cedevita kao klub nema bazu svojih navijača i činjenica je da bi u određenim situacijama i većim utakmicama dobro došla podrška s tribina. Generalno smatram da je najveći problem u Domu sportova gdje ljudima nije atraktivno doći. Dvorana sama po sebi nije na razini kluba kao što je Cedevita. Smatram da ukoliko bi se utakmice igrale u Draženovom domu da bi sigurno posjeta bila veća. Svjedoci smo da je Cedevita kada je igrala Euroligu, punila Draženov dom. Naredne sezone kao i ove u Eurokupu će doći atraktivne ekipe, sljedeće godine je to natjecanje izuzetno jako, ljudima je to atraktivno, ali s strane dvorane, mislim da je to najveći problem. Što se tiče Varaždina, ne znam. Ja sam isto čuo priče iz medija, tako da ne bi želio komentirati. Očito je da čelnici kluba imaju neku računicu i neku svoju politiku vezano uz to, ali mislim da nije toliko problem u bazi navijača. U Zagrebu je teško reći koji klub ima bazu navijača, ljudi vole pogledati dobar sport, da li je to košarka, rukomet, ali ako im pružiš uvjete dobre dvorane.. Dinamo također generalno gledajući ima najveći problem glede stadiona, a siguran sam da će čelnici kluba nešto riješiti po tom pitanju.

Reprezentaciju očekuju dvije ključne utakmice koje će odrediti hoćemo li nastaviti kvalifikacije ili završiti priču zvano Svjetsko prvenstvo 2019. već sada početkom srpnja. Sada bi trebalo biti puno lakše jer su tu tri NBA igrača pa u utakmice protiv Italije i Rumunjske ulazimo kao neki favoriti.

- Ne bi rekao favoriti, treba još vidjeti s kakvim imenima Italija nastupa, ali sada dobivamo tu ekstra kvalitetu koju do sada nismo imali, ruku na srce. Sada je na nama da pokušamo dati svoj maksimum, znamo za što su sposobni Dario i Bojan, sa Zupcem sam igrao u Ciboni, jako je napredovao, treba ga uklopiti u reprezentaciju. Imamo malo dana s NBA igračima, njima je sezona davno završila i trebaju loviti formu tako da ne cvjetaju baš ruže, ali svoju šansu imamo i zašto ne bi dali maksimum da je iskoristimo. Dok god ima nade treba pozitivno vjerovati u dobar ishod jer bi nam te dvije pobjede hajdemo reći, anulirale ove loše rezultate koje smo imali u prethodne četiri utakmice.     

Unatoč 80-ak utakmica koliko ih je odigrao ove sezone s Cedevitom i umoru, Filip kao i svi ostali odrađuju sve što treneri od njih zahtijevaju. Novog izbornika i njegov stil dobro poznaje, ističe kako je atmosfera jako dobra, a za dva dana konačno slijedi i ta utakmica protiv Italije koju svi željno iščekujemo, kako igrači tako i navijači.