Europa i Svijet
Finska preokrenula nemoguće

Finska preokrenula nemoguće

Autor: Teo Cilar

Čudesnu utakmicu odigrale su Finska i Poljska, definitivno najuzbudljiviju do sada jer se pobjednik odlučio tek nakon dva produžetka!

Prekrasna utakmica između Finske i Poljske odigrana je u Helsinkiju, a slavili su domaćini nakon dva produžetka 90:87.

Nakon prvih deset minuta ništa nije dalo nagovijestiti da bi susret mogao biti neizvjestan jer je Finska taj period dobila s 18:8. Poljska je u iduće dvije četvrtine stigla tu prednost pa se u odlučujućih deset minuta ušlo s poravnatim rezultatom. Nastavila je Poljska i tada s dobrom igrom, a na 1:33 do kraja susreta, poslije trice Mateusza Ponitke pobjegli su na 57:66.


Sve do 50 sekundi do kraja bilo je i plus osam za Poljsku, a Sasu Salin tada pogađa tricu za minus 5. Finci kradu loptu, a na trici je fauliran Lauri Markkanen koji pogađa sva tri bacanja za minus dva na 15 sekundi do kraja. Markkanen je u idućem napadu Poljske ukrao loptu i zakucao u kontri te poravnao rezultat na 66:66 na oduševljenje vatrenih domaćih navijača. Susret je otišao u produžetak u kojem je Poljska imala plus dva, a novi produžetak Finskoj donosi Markkanen pogodivši dvicu pred sam kraj. Finci su u drugom produžetku preuzeli inicijativu i imali vodstvo od samog početka te su na kraju upisali zasluženu pobjedu od 90:87.


Markkanen je još jednom odigrao vrhunsku partiju s 27 poena i devet skokova, a odličnu pomoć imao je u Petteri Koponenu koji je ubacio 21 uz sedam asista. Kod Poljske najbolji A.J. Slaughter s 18 poena.

Finska u idućem susretu u utorak igra protiv Grčke koja je danas izgubila od Slovenije i nalazi se na petom mjestu skupine s pobjedom i dva poraza. Dobije li Finska neuvjerljivu Grčku, Bourousisu i društvu visio bi plasman u osminu finala. Poljska će na Francusku, a tu će teško do bodova, posebno nakon ovog šoka danas.