Europa i Svijet
FOTO: Aco i Brazil imali sve, a na kraju završili posljednji u skupini, Češka slavi

FOTO: Aco i Brazil imali sve, a na kraju završili posljednji u skupini, Češka slavi

Autor: Teo Cilar

U 13. minuti utakmice između SAD-a i Brazila, Aco Petrović bio je isključen.

Iako je Brazil gotovo tri četvrtine prijetio reprezentaciji SAD-a, pobjeda i prvo mjesto skupine na kraju su otišli Amerikancima 89:73 (21:18, 22:21, 27:17, 22:17) koji su za nagradu kao protivnika u četvrtfinalu dobili Francusku, a u možebitnom polufinalu mogli bi zaigrati protiv Srbije. 

Brazil je u prvom poluvremenu bio ravnopravan protivnik, iako cijelo vrijeme u minimalnom zaostatku. Spomenimo kako je Aco Petrović prvu tehničku pogrešku dobio kod rezultata 14:10 za SAD u petoj minuti utakmice, a drugu isključujuću u 13. minuti kod vodstva SAD-a 27:25. Morao je Aco ostati smireniji u odlučujućoj utakmici jer, nakon što je dobio prvu tehničku, sigurno je bio svjestan da će dobiti i drugu poslije onakve reakcije. Nakon što je bio isključen, Aco je napustio klupu Brazila, ali nije htio odmah otići iz dvorane, nego je ostao kraj terena. Tada je Leandro Barbosa došao do njega i zamolio ga da napusti dvoranu što je naš trener i učinio. 

Brazil je preko bivšeg cedevitaša Vitora Benitea nastavio prijetiti Amerikancima, a na odmor se otišlo vodstvom SAD-a 43:39. Benite je bio odličan u drugoj četvrtini u kojoj je postigao čak 15 od 21 poena. 

U drugom poluvremenu, kako je vrijeme odmicalo, tako su SAD bile sve bolje i tu je puno veća širina rostera došla na vidjelo. Brazilci to nisu mogli pratiti sa samo tri raspoložena igrača. Na kraju su slavili s 16 poena prednosti te s prvog mjesta skupine odlaze u četvrtfinale gdje ih čeka najteži protivnik do sada na ovom Svjetskom prvenstvu, Francuska. Uz Benitea, kod Brazila su samo Barbosa s 14 i Anderson Varejao s 14 i 8 skokova odigrali dobro. SAD su predvodili Kemba Walker s 16 i 5 skokova te Miles Turner s 16 i 8 skokova. Brazil je na kraju završio kao posljednji u skupini. 


Češka u prijepodnevnom terminu nije uspjela slaviti protiv Grčke, ali je uspjela izgubiti s manje od 12 poena razlike što im je bilo dovoljno za četvrtfinale ukoliko Amerikanci dobiju Brazil što se i dogodilo. Grčka je na kraju slavila pirovu pobjedu 84:77 (18:12, 14:21, 25:16, 27:28). Tako je Češka koja je na ovo prvenstvo došla bez najboljeg centra Eurolige Jana Veselog, a u ovom su susretu bili lišeni pomoći ozlijeđenog Blakea Schilba te s osam igrača koja igraju češku ligu, ostvarila plasman u četvrtfinale Svjetskog prvenstva protiv MVP-a NBA lige i snažne Grčke!

Svaka je reprezentacija dobila po jednu četvrtinu u prvom poluvremenu. Grčka je prvi period završila s šest poena prednosti, a Češka je uzvratila u drugom periodu koji je dobila s plus sedam za vodstvo 33:32 na poluvremenu. Imala je Češka nakon tri i pol minute igre u trećem periodu plus pet, a Grčka tada kreće puno bolje u obrani i dopušta Česima svega sedam postignutih poena u preostalih šest minuta četvrtine. To im je donijelo vodstvo od osam poena prednosti uoči posljednje dionice i nadu da će stići potrebnih 12 poena razlike za četvrtfinale. 

Nakon nešto više od dvije minute igre u posljednjoj dionici, Grčka je imala potrebnih plus 12 nakon dvice Kostasa Papanikolaoua. Dvije minute kasnije, sredinom četvrtine dogodio se možda i ključni trenutak utakmice kada je suđena osobna u napadu Giannisu Antetokounmpu, bila mu je to peta i morao je iz igre vidno nezadovoljan sudačkom odlukom. Češka je iskoristila taj šok kod Grčke i brzo smanjila na šest poena minusa. Grci do kraja nisu uspjeli doći do željene pobjede pa će tako propustiti četvrtfinale što je veliko iznenađenje. 

Jaromir Bohacik najbolji kod Češke s 25 poena, Tomas Satoransky opet je bio odličan s 13 poena, 9 asistencija i 8 skokova, dok je isti broj poena kao Satoransky ubacio i Patrik Auda. Kod Grčke odličan Nick Kalathes s 27 poena uz po 6 skokova i asista, Kostas Sloukas je ubacio 16 poena, a podbacio je Giannis Antetokounmpo s samo 12 poena, 9 skokova, 4 asistencije i 4 izgubljene lopte.