Europa i Svijet
FOTO: Albatrosima srezana krila i u Berlinu, Cedevita nadomak plasmana u Top 16

FOTO: Albatrosima srezana krila i u Berlinu, Cedevita nadomak plasmana u Top 16

Autor: Teo Cilar

Vrhunsko prvo poluvrijeme Cedevite dovoljno za pobjedu, debitirao Marko Banić.

Cedevita je na gostovanju u Berlinu ostvarila jako važnu pobjedu u borbi za Top 16 Eurocupa. Nakon maestralnog prvog poluvremena poslije kojeg su vodili 61:38, Cedevita je pala u drugom poluvremenu i dopustila gostima da u dva navrata, u samoj završnici dođu na minus četiri, ali nije bilo više vremena da se u potpunosti vrate. Na kraju pobjeda 109:102 (11:32, 27:29, 25:18, 39:30) bi se mogla pokazati kao ključna

Zanimljivo, Albi je ovo tek drugi poraz u skupini, a oba su puta izgubili od Cedevite. Unatoč porazu, Alba se zbog pobjede Lokomotiva kod Limogesa već kvalificirala u Top 16, Cedevita je sada treća s 4 pobjede i 2 poraza, a petom Limogesu bježi za dvije pobjede i ima bolji međusobni omjer pa će im u posljednja tri kola od kojih dvije utakmice igraju kod kuće protiv Gdynie i Tofasa, dovoljna biti jedna pobjeda za plasman među 16 najboljih. Dodajmo kako je utakmica trajala čak 2 sata i 20 minuta zbog mnogobrojnih prekršaja, domaćini su ispucali 30 slobodnih bacanja, a Cedevita čak 48!

Hrvatski je prvak u utakmicu protiv Albe ušao snažno, vrlo agresivno u obrani što im je odmah donijelo rano vodstvo. Igrači trenera Slavena Rimca odlično su iskoristili nešto lošiju formu domaćih košarkaša u posljednje vrijeme, a kada su počeli pogađati trice, brzo su pobjegli na 20 poena prednosti, točnije 21 nakon prve četvrtine. Polovicom prvog perioda u igru je po prvi puta u dresu Cedevite ušao i Marko Banić

Cedevita je u drugom periodu došla do najviših 27 poena prednosti na susretu, a u tim su trenucima izgledali kao NBA prvaci Warriorsi. Trice su pljuštale, igralo se brzo, a Alba je izgledala nemoćno. Ipak, domaćini su uspjeli do kraja perioda smanjiti na 23 poena minusa. Košarkaši Cedevite u prvom su poluvremenu Albi ubacili čak devet trica. 

Alba se kao prava njemačka momčad nije predavala nakon velikog minusa u drugom poluvremenu. Zaigrali su puno konkretnije u obrani, a u trećem su periodu uspjeli smanjiti na minus 15. Cedevita je pod kraj četvrtine opet došla do 20 razlike, ali domaćini serijom 4:0 zaključuju četvrtinu i s minus 16 ulaze u posljednji period što im je davalo tračak nade u mogući povratak u utakmicu. 

Uporna Alba smanjivala je polako razliku, pomagali su im u tom periodu i igrači Cedevite, posebno američki košarkaši koji su počeli malo solirati, ali svejedno nikako da dođu do ispod deset koševa minusa. Cedevita tu može zahvaliti i neiskusnim, mladim domaćim košarkašima koji su u velikoj želji radili osobne pogreške, a naši su košarkaši to kažnjavali s pogođenim slobodnim bacanjima. Uspjeli su domaćini u tom naumu kada su na 1:53 do kraja smanjili na 88:97, a na 90 sekundi do kraja bili su na 91:99. U dva su navrata došli i na minus četiri, ali bilo je to za 102:106 na desetak sekundi do kraja. Točku na i Cedevitine pobjede stavlja Jacob Pullen tricom na samom kraju.

Justin Cobbs je s 20 poena, 9 asistencija i 3 skoka predvodio Cedevitu, Vitor Benite je ubacio 17 od čega je ubacio 5 trica iz 7 pokušaja, dok je Pullen postigao 18 uz 4 asistencije, Banić je debitirao s 6 poena dok Jakov Mustapić nije ulazio u igru. Kod domaćina najbolji mladi i talentirani Jonas Mattisseck s 16 poena i 4 asistencije, a isto toliko je zabio i Rokas Gidraitis.