Europa i Svijet
FOTO: Amerikanke osvojile svoje deseto zlato, Španjolke pred domaćom publikom broncu

FOTO: Amerikanke osvojile svoje deseto zlato, Španjolke pred domaćom publikom broncu

Autor: Saša Ćirić

Breanna Stewart je s titulom najkorisnije igračice turnira okrunila najbolju sezonu karijere.

Premda je reprezentacija Australije imala ozbiljne planove za skidanje skalpa favoriziranim Amerikankama u finalu 18. izdanja FIBA-inog SP-a za žene, od toga na kraju nije bilo ništa. Djevojke izbornice Sandy Brondello su u prvih dvadeset minuta uspijevale fizički parirati spremnijim Amerikankama, koje su fokusirale obranu na Liz Cambage. Na poluvrijeme se otišlo s +8 za SAD (35-27), pa su Australke imale razloga za vjeru u preokret. Ipak, furioznom trećom četvrtinom se izabranice Dawn Staley odvajaju na +23 u nekoliko navrata, a s tom razlikom se ušlo i u posljednjih deset minuta (61-38). U tom periodu su kod SAD-a priliku dobile igračice s klupe, pa su Australke uspjele malo ublažiti poraz (73-56).

Najefikasnije u pobjedničkim redovima bile su Brittney Griner (15 poena) i Diana Taurasi (13 poena), dok je za najkorisniju igračicu turnira proglašena Breanna Stewart, koja je u finalu dala doprinos s 10 poena i 8 skokova.

U australskim redovima jedina dvoznamenkasta bila je Alanna Smith (10 poena), dok je Liz Cambage imala na kontu 7 poena i 14 skokova (šut iz igre tek 2-10).

Breanna Stewart će pamtiti 2018. (Foto: fiba.basketball)

Valja istaknuti i podatak da je Stewart ove sezone osvojila sve što se osvojiti moglo - vodila je Seattle Storm do naslova prvaka, pritom osvajajući nagrade za MVP-a regularnog dijela sezone, ali i finalne serije. Usto, bila je članica prve petorke WNBA lige, a igrala je i na All-Star utakmici.

U susretu za treće mjesto Španjolska je svladala Belgiju (67-60). Radost domaćim navijačima je ponajprije zasluga Marte Xargay (17 poena), Albe Torrens (15 poena) i Astou Ndour (13 poena, 6 skokova). Gošćama nije bio dovoljan ni fenomenalan učinak Emme Meesseman (24 poena, 9 skokova), kojoj je jedina podrška došla od Kim Mestdagh (15 poena) i Julie Allemand (8 poena, 8 asistencija).

Reprezentacija Španjolske slavi broncu (Foto: fiba.basketball)