Europa i Svijet
FOTO: Avdija i Zoosman pokazali koliko su talentirani te odveli Maccabi do 5. mjesta

FOTO: Avdija i Zoosman pokazali koliko su talentirani te odveli Maccabi do 5. mjesta

Autor: Teo Cilar

Maccabi je uvjerljivo slavio protiv Liaoninga i osvojio peto mjesto Zadar Basketball Tournamentu.

Pobjednik utakmice za peto mjesto Zadar Basketball Tournamenta bio je poznat već unaprijed, bilo je samo pitanje s koliko će koševa razlike Maccabi slaviti protiv Liaoninga, a slavio je s uvjerljivih 100:64 na krilima mladih talenata.  

Maccabi je u utakmicu ušao ozbiljno, a tricama Scottie Wilbekina i Yovela Zoosmana te dvicom Levija Nimroda u nepune dvije minute imaju vodstvo 8:0. Odgovorili su Brandon Bass i Li Xiaoxu te prepolovili prednost "žutih". Liaoning se držao na zaostatku od četiri poena sve do tri i pol minute do kraja perioda. Maccabi se tada odvojio na 19:10, a Xiaoxiu tricom postavlja rezultat prve četvrtine. Bila je to najbolja četvrtina kineskih prvaka na turniru. 

Ubrzo u drugom periodu Maccabi dolazi do 14 poena prednosti, ali tu su se opet malo opustili, možda i malo previše jer Liaoning napravio seriju 9:0 i došao na samo pet poena zaostata. Bio je to trenutak kada su se igrači Maccabija uozbiljili i u nešto više od minutu i pol otišli na 15 poena prednosti. Seriju je pokrenuo Wilbekin tricom, a nadovezao se Levi dvicom i tricom dok je Tarik Black ubacio dva slobodna bacanja. Serija Maccabija nije tu stala jer je talentirani Deni Avdija tricom i dvicom odveo Maccabi na 42:22. Tek nakon serije 15:0 Maccabija i nakon što su tri minute bili bez ubačaja, Liu Zhixuan pogađa dva slobodna bacanja i prekida seriju "Ponosa" Izraela. Na odmor se otišlo vodstvom Maccabija 48:30. 

Maccabi je u trećoj četvrtini malo usporio pa je taj period dobio s svega tri poena prednosti, ali zato su u posljednjem periodu opet podigli agresivnost u obrani i na kraju ubacili prvu "stotku" na turniru. Utakmica je završila rezultatom 100:64, a Liaoning je uspio zabiti 61 ili više poena kako bi im prosjek po utakmici bio barem 50. 

Najbolji u redovima pobjednika bio je Zoosman s 15 poena, 7 skokova i 3 asistencije, isto toliko je ubacio Angelo Caloiaro dok je Avdija zabio 13 uz 4 skoka. Brandon Bass bio je prvo ime utakmice i poraženog sastava, zabio je 19 poena uz 5 skokova.