Hrvatska
FOTO: Bez drame ne može! Allen u posljednjim sekundama donio pobjedu Zadru

FOTO: Bez drame ne može! Allen u posljednjim sekundama donio pobjedu Zadru

Autor: Paulo Sarić

Drugi veliki trijumf Jusupove momčadi u četiri dana.

Košarkaši Zadra stigli su do pobjede u velikom derbiju hrvatske košarke svladavši Cibonu u Krešinom Domu rezultatom 79-77. Nešto više od 3000 gledatelja svjedočilo je pravoj drami. Kao i u nedjelju protiv Crvene zvezde, ponovno je odlučivao zadnji napad. Ponovno su ga imali gosti i ponovno su – promašili.

Bio je to početak iz snova za Zadar. Na dalekometni ubačaj Allena, tek nešto unutar linije 6,75 nadovezale su se trice Gilberta i Mavre što je primoralo trenera Velića na prvi razgovor sa svojim igračima tek nešto više od dvije i pol minute nakon podbacivanja. Da stvari po goste iz loših vrlo brzo odu u gore pobrinula se duga osobna Filipa Bundovića koji je vrlo rano bio primoran sjesti na klupu, no kratka promjena obrane i preuzimanja Cibone ubrzo su poništili dobar start Zadrana pa je semafor u sedmoj minuti pokazivao 10-9 za momke iz Donatova grada.

Samo 10-9, s obzirom na prve dvije i pol minute.

Konsolidirali su se Cibosi i u narednih nekoliko minuta nametnuli svoj ritam pa su već počekom druge dionice stigli do izjednačenja, a napad kasnije i do prvog vodstva (19-21). Nalet 'Vukova' zaustavio se na seriji 0-7 koju je zakucavanjem završio raspoloženi Krešimir Ljubičić koji je na najbolji mogući način opravdao ukazano povjerenje i dobrom rolom pomogao donijeti preokret svojoj momčadi.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Izgubili su domaćini napadačke spone koje su ih krasile na samom otvaranju, dok su na drugoj strani terena imali problema s okomitom igrom Cibone, pa je jezičak na vagi ne odveć kvalitetne košarke sve do kraja prvog poluvremena bio na strani aktualnog hrvatskog prvaka. Imali su Velićevi momci u dva navrata i šest poena prednosti, a mogli su imati i koji više da su bili malo precizniji s linije slobodnih bacanja, no reful Zadra u posljednjih minutu i pol otpuhao je vodstvo gostiju pa se u svlačionice otišlo s plus tri za Zadar (40-37).

Otvaranje nastavka proteklo je u izjednačenoj igri u kojoj je prednost dalmatinskog sastava kao na klackalici varirala od plus šest do plus dva. Visoke linije obaju momčadi muku su mučile s osobnim pogreškama, po četiri faula imali su Ljubičić i Novačić s jedne, odnosno Fundić s druge strane, a u takvoj igri najviše se isticao Dominic Gilbert koji je dobru rolu u obrani oplemenio dvjema tricama i držao domaćine u prednosti.

U utakmici prepunoj preokreta krajem treće četvrtine uslijedio je period Cibone koja je u minutu i pol serijom 2-8 stigla do vodstva 59-61, da bi koš i dodatno slobodno bacanje Bashira Ahmeda dali domaćinima minimalnu prednost pred posljednjih deset minuta.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

,Dvije trice Tonija Katića sredinom četvrte četvrtine dale su iskru gostima koji su minutu potom košem Marina Rozića otišli na plus tri i natjerali trenera Jusupa na time-out. Do tada neraspoloženi bekovski duo Mavra-Allen dobio je 'drugu' priliku i u narednih nekoliko napada vezao sedam poena za minimalno vodstvo domaćina pred ulazak u posljednje dvije minute (76-75).

Na dva Katićeva ubačaja s linije slobodnih bacanja jednim je odgovorio Ivanov, da bi Rebecov promašaj uhvatio Allen i dao Zadru priliku da u 40 minuta riješi pitanje pobjednika.

Nije 27-godišnji Amerikanac nikome dao loptu, već je sam preuzeo odgovornost i šutom preko ruke donio novu veliku pobjedu svojoj momčadi.

Junak zadarske pobjede Bryon Allen ubacio je 15 koševa uz deset skokova, a za dlaku ga je nadmašio Gilbert s poenom više, dok je najefikasniji u gostujućim redovima bio Toni Katić sa 17 koševa.