Hrvatska
Regija
FOTO: Bez drame ne može! Žorić donio produžetak, Little pobjedu

FOTO: Bez drame ne može! Žorić donio produžetak, Little pobjedu

Autor: Paulo Sarić

Pljesak Žoriću na debiju u zadarskom dresu.

Košarkaši Zadra vratili su se na pobjednički put nakon dva uzastopna poraza u ABA ligi. Igrači Ante Nazora na domaćem su terenu pred 4000 gledatelja svladali slovenskog prvaka Petrol Olimpiju rezultatom 84-80 i odmakli se od samog začelja regionalne lige.

Pred sam početak utakmice došlo je do kraćeg naguravanja između navijača i policije, no situacija se brzo smirila pa je susret započeo bez kašnjenja. Sama činjenica da je domaći trener Ante Nazor obukao svoju sretnu crnu košulju koju je nosio u gotovo svim velikim pobjedama u prva dva mandata na zadarskoj klupi onim je praznovjernim dala nadu da će gledati drugu domaću pobjedu Dalmatinaca u regionalnoj ligi.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Uistinu, utakmica je dobro počela za Zadrane. Premda su gosti sredinom pete minute vodili 7-9, serija 9-0 usmjerila je Nazorove momke u željenom smjeru i odvela ih u ugodne vode već na početku susreta. Trenutak koji su svi očekivali, ulazak Luke Žorića u igru, dogodio se nedugo potom, no 34-godišnjeg visokog igrača nije išlo u napadu u prvim minutama u dresu momčadi iz rodnog grada pa je na prve poene morao čekati punih sedam i pol minuta. Ubacio ih je sredinom druge dionice za izjednačenje najveće prednosti Zadra (28-21).

A tada je goste krenuo dalekometni šut. Dvije trice Mihe Lapornika primakle su Ljubljančane na minus četiri, da bi dva dalekometna ubačaja Roka Badžima vratila 'Zmajčeke' u vodstvo (34-35). Dojam je da je mladi Šibenčanin prilikom druge trice za dobar pedalj gazio crtu, no suci su pokazali tri poena. Ipak, iza linije 6,75 odgovorio je kapetan Šime Špralja, zabivši tek drugu zadarsku tricu u prvih 20 minuta i vratio domaćine u vodstvo s kojim se i otišlo na veliki odmor (39-37).

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Zbog problema sa semaforom početak drugog dijela kasnio je nešto više od pet minuta što su domaći navijači iskoristili da podignu atmosferu u dvorani i daju dodatnu podršku svojoj momčadi. Nabrijalo je to Nazorove trupe koje su u prvih pet minuta nastavka gostima dopustile samo dva poena, oba s linije slobodnih bacanja, i otišle na dotad najvećih plus osam (47-39). Lazić je uzvratio tricom nakon čega se razigrao američki dvojac u domaćim redovima Kwame Vaughn i Mario Little koji je u 27. minuti odveo svoju momčad na prvu dvoznamenkastu prednost (53-42).

Gosti su se cijelu utakmicu oslanjali na šut za tri poena i premda im postoci i nisu bili za pamćenje, upravo ih je on krajem treće četvrtine vratio u igru. Trice Špana i Lapornika zaključile su seriju Olimpije 0-10 kojom su gosti prišli na samo posjed zaostatka uoči zadnjih deset minuta. Dodamo li tome i premoć Ljubljančana u skoku bilo je jasno da nas očekuje nova neizvjesna završnica na Višnjiku.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Početkom zadnje dionice vrlo je dobru rolu u slovenskim redovima odigrao mladi hrvatski reprezentativac Luka Šamanić koji je s devet poena vukao svoju momčad, pa se u posljednje dvije i pol minute ušlo s poravnatim rezultatom (69-69). A onda se dogodilo ono što se događalo previše puta tijekom utakmice. Gosti su uhvatili tri skoka u napadu i odvojili se na dva posjeda prednosti (69-73).

Iako ne valja potencirati suđenje teško je oteti se dojmu da su u završnici Zadrani imali 'gostujuće' suđenje. Bilo je nekoliko udaraca u domaće igrače koji su se jasno čuli na tribinama, no suci su ostali nijemi. I nije bilo prvi put.

Ipak, u završnici je na scenu stupio Luka Žorić. Ulaskom Lovre Bašića u igru konačno je dobio nekoga s kim može odigrati kvalitetan pick and roll te je dvama koševima poravnao rezultat na 75-75. Dojam je da je pritom bio i fauliran. No, o sucima nećemo…

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Na koncu su domaćini imali i napad za produžetak, no dogovor s minute odmora nije ispoštovan pa je šut u posljednjoj sekundi umjesto Žorića šut uzeo Little – i promašio.

U produžetku su Zadrani uspjeli koliko-toliko iskontrolirati skok, a nakon što gosti više nisu dobivali druge napade nakon promašenih šuteva rezultat je krenuo u domaćem smjeru. Nakon pete osobne Žorića loptu je u svoje ruke uzeo Little i odveo domaćine do teško izborene pobjede.

Upravo je Mario Little bio najefikasniji u domaćim redovima s 21 poenom. Vaughn je dodao 15, dok je najbolji kod Ljubljančana bio Lapornik s 18 koševa, a vrijedi istaknuti i solidnu partiju mladog Luke Šamanića koji je ubacio 16 poena, čemu je dodao i sedam skokova.