Europa i Svijet
FOTO: Bilan i Bošnjak odveli Hrvatsku do važne pobjede protiv Mađarske

FOTO: Bilan i Bošnjak odveli Hrvatsku do važne pobjede protiv Mađarske

Autor: Teo Cilar

Lakše se diše, Hrvatska došla do zaslužene pobjede, a sada po "čudo" kod rasterećene Litve.

Hrvatska je u Osijeku došla do vrlo važne pobjede protiv Mađarske rezultatom 74:69 (22:15, 22:23, 18:12, 12:19). Bila je ovo četvrta pobjeda Hrvatske koja se tako po broju pobjeda izjednačila s Mađarskom, a sada nam u nedjelju slijedi teško gostovanje kod Litve koja je već prije osigurala nastup na Svjetskom prvenstvu. 

Hrvatska je susret protiv Mađarske započela petorkom Martin Junaković, Luka Babić, Marin Rozić, Hrvoje Perić i Miro Bilan. Na samom otvaranju susreta Hrvatska je povela dvicom Luke Babića. Nakon što su obje reprezentacije promašile svaka po jedan napad, Mađarska tricom Davida Vojvode dolazi do svojeg prvog vodstva na utakmici. Ukazao se tada Miro Bilan koji je ubacio 14 poena u nizu, a obrana Mađarske bila je potpuno nemoćna protiv njega. Hrvatska je povela s 16:5, ali serija tu nije stala. Rozić je ubacio tricu, a nakon tehničke pogreške gostujućem treneru, Tomislav Zubčić pogađa slobodno bacanje za vodstvo 20:5 na minutu i 52 sekunde do kraja prvog perioda. Krenuo je tada hrvatski izbornik s izmjenama, Jakov Mustapić i Mate Kalajžić nisu se najbolje snašli, prvo je Mustapić izgubio loptu i promašio šut, a kaznio je to Vojvoda s dva pogođena bacanja i polaganjem u kontri. Nakon njega, dvije lopte je izgubio bek Splita, a to su kaznili Roscoe Allen i Benedek Varadi za seriju 10:0. Hrvatska je ipak ubacila posljednje poene u četvrtini, točnije Zubčić je pogodio dva bacanja za 22:15.

Mađarska je nastavila u dobrom ritmu i početkom druge četvrtine, otvorio se šut, pogodili su nekoliko trica te uspjeli doći do vodstva 27:28. Oni su u šest i pol minuta od kada su gubili s 15 poena razlike u prvom periodu, napravili seriju 23:7. Bilan i Rozić vraćaju vodstvo našoj reprezentaciji, a na dvije i pol minute do kraja poluvremena, Domagoj Bošnjak pogađa tricu za 39:31. Nešto kasnije kada je Mađarska spustila na 39:35, Bošnjak pogađa novu tricu za 42:35 na 52 sekunde do poluvremena. Do kraja Zubčić postiže dva poena, a kod Mađarske Darrin Goven dvicu uz prekršaj. Kako je pogodio dodatno bacanje, na odmor se otišlo vodstvom Hrvatske 44:38. Valja spomenuti potpunu dominaciju Bilana u prvom poluvremenu, ubacio je čak 22 poena uz 7 skokova. 

Mađarska se u drugom poluvremenu malo skupila u reketu i više pažnje posvetila Bilanu, ali otvorilo se više prostora za Bošnjaka kojem se priključio i Perić, a Hrvatska je otišla na 55:45. Bošnjak je tada ubacio novu tricu za 58:45, a nakon što smo se obranili, Babić je imao otvorenu tricu kojom je mogao odvesti naše do najviše prednosti, ali nije ušla. Nakon trećeg perioda, Hrvatska je imala vodstvo 62:50. 

Mađarska je u samo dvije i pol minute posljednje četvrtine smanjila na samo pet poena minusa. Za seriju 7:0 bili su najzaslužniji Zoltan Perl i Vojvoda. Rozić je postigao prve hrvatske poene u posljednjoj četvrtini, a za to su bile potrebne više od dvije i pol minute. Mađarska je na šest minuta do kraja tricom razbuđenog Vojvode došla na minus četiri. Bilan je cijelo drugo poluvrijeme ostao bez poena, a pogađati je stao i Bošnjak. Junaković je tada zabio za plus šest Hrvatske, a nakon više od dvije i pol minute posta s jedne i druge strane, opet je Junaković u glavnoj ulozi kada odličnom asistencijom pronalazi Zubčića za 68:60 na 3:45 do kraja. Kada je Vojvoda još jednom smanjio na minus četiri, izgledalo je da nas opet očekuje drama, ali Zubčić tada pogađa dva bacanja, a nakon dobre obrane, Mustapić nakon šuta 0/6 iz igre konačno pogađa i donosi nam vodstvo 72:64 na 80 sekundi do kraja. 

Perl je tada pogodio pod prekršajem, a s pogođenim bacanjem smanjuje na minus pet. Bošnjak je promašio novu tricu, ali uzeli smo loptu u napadu, ali Mustapić nije bio precizan. Hrvatska se skoro obranila, ali Mustapić pod sam kraj gostujućeg napada ide nepotrebno na blokadu prilikom šuta Perla, udara ga po ruci, a on mirno stavlja dva bacanja za samo minus tri. Na 16 sekundi do kraja fauliran je Bošnjak, ali ruka je zadrhtala i oba su bacanja iscurila. Srećom, Bilan je uzeo skok u napadu, a lopta je opet došla do Bošnjaka koji je opet fauliran samo što je sada zabio oba za potvrdu izuzetno važne pobjede. 

Bilan je s 22 poena i 14 skokova bio prvo ime susreta, odlično je odigrao i Bošnjak koji je zabio 17, a dvocifren je bio i Zubčić koji je ubacio 10 poena. Kod naših susjeda najbolji Perl s 20 poena, 4 skoka i 4 asista dok je Vojvoda ubacio 15 uz 5 skokova i tri asistencije.