Hrvatska
Regija
FOTO: Bitka za ABA ligu pripala Ciboni! Ozljeda Allena dodatno zabrinula domaćine

FOTO: Bitka za ABA ligu pripala Ciboni! Ozljeda Allena dodatno zabrinula domaćine

Autor: Paulo Sarić

Velićeve trupe su preokretnom u samoj završnici došle do vrlo bitne pobjede.

Kako se i očekivalo, bio je to pravi derbi hrvatske košarke. Borbena i do posljednje minute otvorena utakmica na koncu je pripala Ciboni koja je pred nešto manje od 4000 gledatelja rezultatom 78-82 došla do prve ovosezonske pobjede u regionalnoj ligi.

Za razliku od prošlog susreta igranog prije nešto više od dva tjedna 'pod Tornjem', Zadrani su na početku večerašnjeg dvoboja pick igru odlučili braniti preuzimanjem. Zaustavilo je to direktne poene Cibone, pa su na nuli ostali Toni Katić i Mate Vucić, no iz drugog plana su se razigrali Marko Ramljak i Shane Gibson koji su na samom otvaranju ubacili po osam poena, pa je trener Jusup već nakon šest minuta, pri rezultatu 10-16, bio primoran pozvati prvu minutu odmora. Ulaskom Rebeca u igru promijenila se i domaća obrana, no za povratak Dalmatinaca u utakmicu trebalo je sačekati dobru napadačku dionicu Zadra koji je na krilima raspoloženog Bryona Allena (13 poena) krenuo u nalet 10-1, stigavši do prvog vodstva (22-20).

Narednih je nekoliko minuta proteklo u izjednačenoj igri u kojoj je voda ipak malo više išla na mlin gostiju pa je Danijel Jusup već sredinom druge dionice odlučio pozvati i drugu minutu odmora. Rezultati su ekspresno došli na vidjelo. Nakon prekršaja mladog Roka Prkačina u napadu tricu je pod prekršajem stavio Siriščević za prilazak na minus jedan iz domaće perspektive (33-34).

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Iz tog perioda, pokojoj pogrešci unatoč, vrijedi istaknuti vrlo dobru igru mladog reprezentativca koji je pokazao da se može gotovo ravnopravno nositi s desetak do 15 godina starijim momcima. Bitnim se pokazao i ulazak Jamesa Farra koji je zamijenio osobnim pogreškama opterećenog Vukovića što je domaćinima omogućilo da agresivnim iskakanjem poremete napade Cibone, rezultat čega je serija 9-0 za do tad najvećih plus šest Zadra (42-36).

Zanimljivu je metamorfozu doživio do jučer napadani američki košarkaš koji je krajem prvog poluvremena zabijao, skakao i iznuđivao prekršaje u napadu natuknuvši da ga se možda i isplati čekati.

Samo otvaranje nastavka preteklo je u izjednačenoj i faulima ispresijecanoj igri, a u takvoj obrambeno nastrojenoj košarci u kojoj smo gledali taktičko nadmudrivanje dvaju trenera, inspiracije pojedinaca vodile su do većine poena. Ivanov na jednoj i Rhett na drugoj strani punili su napadačke rubrike, a na mini-seriju jedne odgovaralo se mini-serijom druge momčadi. Na kraju treće četvrtine - ista meta isto odstojanje, plus četiri za domaćine (59-55).

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Zadrane je cijelo vrijeme vukao nadahnuti Allen koji je u prvih 30 minuta zatrpao gostujući koš s 25 poena, da bi s nova dva ubačaja otvorio odlučujuću dionicu. Ubrzo potom Siriščević je odveo svoju momčad na plus osam i u tim se trenucima se činilo da je to utakmica koju Zadar može izgubiti, puno više nego Cibona dobiti.

I dogodilo se upravo to. Tri izgubljene lopte domaćina u tri uzastopna napada prepolovile su gostujući zaostatak i nagovijestile neizvjesnu završnicu susreta.

Zbog pet osobnih pogrešaka teren su prije vremena morali napustiti Vuković i indisponirani Junaković, a ubrzo im se na drugoj strani priključio i živčani Bundović, pa smo u narednim minutama gledali pravi mali festival slobodnih bacanja rezultat čega je bio potpuni egal (68-68).

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Rasle su emocije, a s njima i nervoza na obje strane, a prvi koji je „pukao“ bio je Ivan Velić koji je dvije i pol minute prije kraja poklonio Allenu „besplatan koš“. U samu se završnicu ušlo s plus jedan na kontu Zadra (75-74), da bi četiri vezana poena Gibsona dovela 'Cibose' u dobitnu situaciju. Imao je Siriščević priliku tricom donijeti nadu Jusupovim trupama, no promašio je i tu je priči bio kraj.

Da stvar bude gora u posljednjim se sekundama ozlijedio Allen koji je šepajući napustio parket.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Shane Gibson i Marko Ramljak s 22 odnosno 11 poena, pa su 32 koša nezaustavljivog Allena na koncu bili premalo za Zadrane.