Hrvatska
FOTO: Buzzer beater Luke Pandurića za nastavak niza pobjeda 1990, čudnovati Brajković - nepotreban!

FOTO: Buzzer beater Luke Pandurića za nastavak niza pobjeda 1990, čudnovati Brajković - nepotreban!

Autor: Saša Ćirić Photo: Basketball.hr (Saša Ćirić)

Šibenske dogodovštine.

Novi tjedan, novo kolo na Ražinama. Šibenski rekreativci polako hvataju formu, dvogodišnja pauza se sve manje primjećuje na terenu. Sad već tradicionalne nedjeljne termine (16:00, 18:00 i 20:00) nije mogla pokvariti ni ceremonija otvaranja nogometnog Mundijala, pa se vesela družina šibenskih rekreativaca još jednom srdačno podružila.

Ranopopodnevni termin je bio rezerviran za dvoboj Knina i Povratka otpisanih. Izabranici Aljoše Bauka su imali više snage i koncentracije te s deset ubačenih trica riješili pitanje pobjednika do konca treće četvrtine. Kninjani mogu biti zadovoljni prvim poluvremenom, ali na premijernu pobjedu u ŠRKL-u će morati pričekati još najmanje tjedan dana.

Knin - Povratak otpisanih 69:86

Knin: Vukmirović (8), L. Lubina (16), Vujičević (9), Đujić, Božić (6), Tatarović (11), Marjanović (6), Čačić, Radak (13)

Povratak otpisanih: Tanfara (2), Štrkalj (21), Buva (25), Baltić (5), Babun (17), Božikov (7), Kovač (10), Bauk


Druga utakmica dana (kola) nam je donijela veliku neizvjesnost. Ozljedama načeta Karika odmjerila je snage s dobro poznatim takmacima iz Bagatina, s kojima nerijetko odigrava trening utakmice. Tajni između ovih momčadi nema, a Bagatin je s nekoliko osvježenja u momčadi dobio fizičku dimenziju više, što su uvelike koristili u obrambenim rotacijama. U utakmici na mali broj poena Karika je imala dva posjeda prednosti u posljednje dvije minute, kao i tri šuta za pobjedu u posljednjem napadu. Duvančićev pokušaj iz ofanzivnog skoka je plesao po obruču, ali nije ušao, pa je utakmica dobila dodatnih pet minuta za odluku o pobjedniku. U produžetku je bilo vruće kako na parketu, tako i van njega. Obje momčadi su vršile pritisak na mlađahni sudački dvojac Lovrić - Gulam, kojima nije bilo nimalo lako u tako užarenoj atmosferi. Sjajna partija najiskusnijeg Petra Maleša priskrbila je Karici treću uzastopnu pobjedu nakon produžetka, izborenu unatoč novom izbivanju ozlijeđenog Letećeg Blatara Ivana Cukrova te crijevnim tegobama naočitog Tomislava Vučića.

Bagatin ima za čim žaliti, pomalo nezasluženo su još uvijek bez pobjede iako su u makar dvije-tri utakmice bili u igri do same završnice. Može ih veseliti sjajna šuterska forma Emila Chiabova, koji u maniri Stephena Currya ubacuje gotovo pet trica po utakmici.

Karika - Bagatin 72:69

Karika: Jukić (6), Poljičak (1), Burić (2), Vučić, Topić (10), Čoran (6), Duvančić (4), Maleš (34), Carević (9), Ćirić

Bagatin: Rončević (9), Peran, Dražić (1), Jokić (4), Sučić (17), Petrović (3), Vukšić (8), Chiabov (27), Zoričić, Vukadinović


U ovom kolu liga je napokon malo odmorila od Zeke, pa je posljednji susret kola bio derbi između vodećih 90ersa i Caffe bara Bronx. Prema priznanju Bronxovaca, u ovoj sezoni funkcioniraju s minimalnim brojem treninga. Čak i u takvim uvjetima uspjeli su stvoriti velike probleme lideru prvenstva, čija okosnica momčadi je niti 24 sata ranije odigrala težak dvoboj Druge lige Jug u dresu drniškog DOŠK-a s Mislavom iz Podstrane. Crveni su otvorili susret bolje i rano otišli na dvoznamenkastu prednost. Ipak, Bronxovci serijom trica (od kojih su neke ulazile i od table) dolaze do egala u drugoj četvrtini. Momčad 1990 se odvaja na šest poena prednosti do poluvremena, što u trećoj dionici nadograđuje na devet. Međutim, Bronx sa samo šest igrača u rotaciji uspijeva u posljednjoj četvrtini još jednom napraviti comeback, pa u posljednjih 18 sekundi ulazimo s neriješenim rezultatom (80:80). Crveni zovu minutu odmora i u posljednjoj akciji rade izolaciju za Luku Pandurića. Bivši igrač Šibenke ulazi u reket i spretno pogađa od table uz zvuk sirene. Veliko slavlje 90ersa za nastavak pobjedničkog niza izboreno je na krilima sjajnog dvojca Pandurić - Stojanović, koji su na svoja leđa preuzeli teret još jednog izostanka čudnovatog Brajkovića. Prvi strijelac lige je ovog tjedna za ispunjavanje svoje izopačene navike glavinjanja po bijelom svijetu izabrao završni teniski Masters u Torinu, na kojeg je sa sobom poveo (ni krivog ni dužnog) startnog centra Antonija Pericu. Iz svlačionice su se čule izjave kako im je bolje bez njega i neka slobodno tamo i ostane, Perica se smije vratiti.

1990 - Caffe bar Bronx 82:80

1990: Pranić (3), Pandurić (21), Skelin, Stojanović (33), Vidačak (6), Braica, Živković (13), Kljajić (5), Galić (1)

Caffe bar Bronx: Čenić (9), Glasnović (3), Crnčec (16), Matulja (25), Smolić (12), Grgurica (15)



Slavlje momčadi 1990 i njihove vjerne publike

U šestom kolu sastaju se sljedeći parovi:


Caffe bar Bronx - Karika

Povratak otpisanih - Zeko i potočić

Bagatin - Knin

Slobodna je momčad 1990.


Ljestvica nakon petog odigranog kola izgleda ovako:


1. 1990                          5-0 +31 10 bodova

2. Karika                       3-2 +56  8 bodova

2. Zeko i potočić           3-1 +50  7 bodova

4. Caffe bar Bronx        2-2 +31  6 bodova

5. Povratak otpisanih   2-2 -40  6 bodova

6. Bagatin                    0-4 -39  4 boda

7. Knin                         0-4 -89  4 boda