Hrvatska
FOTO: Cedevita nije dala ni gram šanse Zaboku

FOTO: Cedevita nije dala ni gram šanse Zaboku

Autor: Saša Ćirić

Vitamini su naučili lekciju u reprizi prošlogodišnjeg polufinala.

Za Basketball.hr Saša Ćirić
Foto: Šime Zelić

Cedevita je u trećem četvrtfinalnom susretu izborila polufinale Kupa Krešimira Ćosića pobjedom nad Zabokom rezultatom 98-73.

Premda ni treneri ni predstavnici klubova sudionika završnog turnira ne vole davati odvažne prognoze, malo tko se mogao ne složiti s konstatacijom da je Cedevita izrazit favorit u susretu s mladom momčadi Zaboka.

Ipak, uvodne minute nisu dale naslutiti da je tome tako. Momčad Ivana Tomasa bila je ravnopravan takmac u prvoj polovini prve četvrtine, a vodstvo su imali do četvrte minute, kada je Ivan Batur iskoristio tri slobodna bacanja za 11-13. No, Vitamini ubacuju u brzinu više i serijom 16-1 dolaze do visoke prednosti (27-14) dvije minute prije prvog odmora.

Foto: Šime Zelić (basketball.hr)

Već u prvoj minuti druge četvrtine Toni Katić i Darko Bajo podižu prednost Zagrepčana na +15 (32-17), pa se činilo da utakmica ide prema neizbježnom, kako bi Amerikanci rekli, blowoutu. Ipak, Zabočani se ne predaju, pa serijom 8-0 vraćaju zaostatak na jednu znamenku. Premda Cedevita nije pokazala vrhunsku šutersku formu u prvom poluvremenu, Zabok je bio za jednu razinu ispod. Na 44 % šuta iz igre Zagrepčana zagorski Lavovi odgovaraju s vlastitih 35%, a kad tim statističkim podacima dodamo omjer skokova (27-18), jedanaest razlike (48-37) za branitelja naslova na poluvremenu zvuči kao realnost, a ne slučaj.

Kako je utakmica odmicala, tako se smanjivala i sposobnost Zaboka da iskoriste (malobrojne) greške Cedevite. Održavanje razlike oko deset poena razlike je ponajviše zasluga Domagoja Prolete, koji u tom razdoblju pogađa dvije trice. Sužena rotacija Zaboka je ipak s vremenom posustajala fizički, pa su igrači Slavena Rimca sve lakše dolazili do posjeda, bilo kroz skokove, bilo kroz ukradene lopte. Sjajni Toni Katić u tim trenucima biva središnjom točkom na terenu, te kroz poene i asistencije vodi Cedevitu u 11-4 naletu, kojim se od 60-50 dolazi do 71-54 na isteku treće četvrtine.

Foto: Šime Zelić (basketball.hr)

Jednom kada je razlika prešla magičnih petnaest poena, dečki iz Zaboka kao da su shvatili da je priči kraj. Rimac je počeo rotirati, a njegovi igrači s klupe su dobro reagirali. S dva atraktivna zakucavanja je Elgin Cook podigao malobrojnu publiku na noge, a razlika u korist Vitamina je rasla do konačnih 98-73.

U redovima Narančastih najefikasniji su bili Katić (17 poena, 5 asistencija), Andrija Stipanović (16 poena, 6 skokova) i Cook (15 poena, 5 skokova i 5 asistencija). Proleta i Patrik Jambrović su predvodili strijelce Zaboka s po 12 poena, Roko Galić je ubacio 11, a Luka Tomas 10 uz 6 skokova.

Cedevita u polufinalnom dvoboju čeka pobjednika posljednjeg četvrtfinalnog susreta, kojeg u 20:30 igraju Split i Gorica.