Hrvatska
FOTO: Cherry, Cherry

FOTO: Cherry, Cherry

Autor: Teo Cilar

Simultanka William Cherrya koji je ušavši s klupe postigao 31 poen i donio Cedeviti novi trofej u Kupu Krešimira Ćosića.

Cedevita je slavila protiv Cibone u finalu Kupa Krešimir Ćosić na krilima fantastičnog William Cherrya koji je odigrao jednu od najboljih finalnih utakmica u povijesti Krešinog kupa. 

Cedevita-Cibona 86:74 (14:21, 27:15, 22:19, 23:19)

Kompletna statistika utakmice

Finalni susret Kupa Krešimir Ćosić privukao je na tribine Krešine dvorane oko 700 ljudi. Cedevita je imala podršku 100-tinjak navijača pristiglih s dva autobusa dok Ciboninih Smogovaca nije bilo na utakmici.

Obje momčadi u utakmicu su krenule s ponajboljim petorkama. Kod Cedevite su počeli Roko Ukić, Filip Krušlin, Demetrius Nichols, Damir Markota i Andrija Stipanović. Kod Cibone su krenuli Josip Bilinovac, Karlo Uljarević, Marin Rozić, Marko Tomas i Luka Žorić. Prve tri minute bile su izjednačene. Krenulo je tricom Bilinovca, a na drugoj je strani uzvratio Markota. Uslijedili su poeni centara, Stipanović je ubacio četiri u nizu, a na drugoj strani Žorić stavlja dvicu. Demetrius Nichols povisio je vodstvo Cedevite na 9:5, nakon čega slijede dobre minute Cibone. Serijom 12:2 koju je pokrenuo Bilinovac novom tricom, a nastavio dvicom i Cibosi prelaze u vodstvo 11:17. Niti posljednje dvije minute četvrtine nisu bile bolje po Cedevitu. Do kraja perioda Džanan Musa stavlja tricu, a kod Cibone uzvraća Branislav Ratkovica dok Bilinovac pogađa jedno od dva bacanja za vodstvo "Vukova" 14:21.

Ukić otvara drugi period tricom i smanjuje na 17:21, a onda je uslijedila nova serija Cibone 6:0 u kojoj sudjeluju Ratkovica, Ivan Novačić i Rozić za najviše vodstvo Cibone na susretu 17:27. Krušlin prekida seriju tricom, a Will Cherry tada novom tricom kreće u simultanku. Nakon dvice Rozića stavlja novu tricu za 26:29, Žorić novim polaganjem diže na plus pet. Krušlin i Musa smanjuju na 30:31, a Cherry tada postiže osam poena u nizu dok kod Cibone Novačić postiže tricu. Na krilima Cherrya Cedevita je povela 38:34, Novačić je opet poentirao kod Cibone, a poluvrijeme završava novom tricom Cherrya za 41:36 na poluvremenu. Cherry je postigao svih svojih 17 poena u drugoj četvrtini, a obrana Cibone nije imala odgovor na njega. 

Drugo poluvrijeme krenulo je tricom Krušlina za najviših plus osam Cedevite. Rozić postiže dvicu uz prekršaj i pogađa dodatno. U nastavku Rozić sa nova četiri vezana poena dovodi Cibonu na minus jedan, bilo je 48:47. Cherry i Musa vraćaju tada Cedeviti osjetnije vodstvo, 57:49. Razliku su zadržali do samog kraja četvrtine koja završava rezultatom 63:55. 

Tricom Markote na otvaranju posljednje dionice Cedevita dolazi do prve dvocifrene prednosti 66:55,a Cibona se vraća na krilima Žorića na 69:64. Uslijedio je tada kraći prekid zbog incidenta kada su sportski direktor Cedevite Matej Mamić i direktor Davor Užbinec izbačeni iz dvorane zbog ružnog dobacivanja sucu Sretenu Radoviću. Nakon što je utakmica nastavljena, Cherry postiže novu tricu za plus osam, a uslijedile su još dvije, Nicholsa i opet Cherrya za 78:64 na četiri i pola minute do kraja. Stipanović je dodao jedno bacanje, a Cherry dvicu za 81:64 na četiri minute do kraja kada je pitanje pobjednika bilo riješeno. Cedevita je na kraju slavila s 86:74 te je osvojila svoj šesti Kup Krešimira Ćosića ukupno, peti u nizu te se na toj ljestvici izjednačila sa Zadrom, dok ih Cibona i dalje ima sedam. 

Cedevitu je do trofeja predvodio Cherry koji je ubacio 31 poen uz šut iz igre 11/19, tricu je gađao 6/12, slobodna bacanja 3/4, a imao je i 3 asistencije te 2 skoka. Dvocifreni su bili i Musa s 12 te Nichols s 10 poena. Kod Cibone koja se očito dosta fizički ispraznila u susretu sa Zadrom najbolji Bilinovac s 13 poena i 4 skoka, Žorić je ubacio 12 uz 7 skokova, a Rozić 11 uz 6 skokova i 3 asistencije.