Hrvatska
Regija
FOTO: Cibonina simfonija pod Tornjem

FOTO: Cibonina simfonija pod Tornjem

Autor: Paulo Sarić

Zadar se nije ni pojavio na utakmici.

Cibona je pred nešto više od 1000 gledatelja u Draženovu domu svladala Zadar rezultatom 89-60 i stigla do prve regionalne pobjede nakon pet sušnih kola. Igrači Ivana Velića od prve do posljednje minute su kontrolirali tijek susreta i na koncu lakše od očekivanog stigli do vrijednog trijumfa koji ih je odmakao od začelja ABA lige.

Trebao je to biti hrvatski derbi, ali od derbija nismo vidjeli „niti d“. Na parket je istrčala samo jedna momčad, domaća, dok su Zadrani bez dvojice viroznih igrača podsjetili na izdanje s početka listopada kada su na istom mjestu uvjerljivo poraženi od istog suparnika. Plavo-bijeli su bili blijedi, spori, dekoncentrirani, s poroznom obranom i bez ideje u napadu, pa je trener Jusup nakon manje od tri minute bio primoran pozvati prvi time-out. Semafor je već pokazivao 9-0 za Cibonu što je tricom ubrzo podebljao Shane Gibson. Za prve gostujuće poene trebalo je sačekati ubačaj Ivanova u petoj minuti, no s druge su strane precizni bili Novačić i Rozić za ogromnih plus 15 'Cibosa' sredinom prve četvrtine (17-2).

FOTO: KK Cibona (Bakšaj/Vranar/Laušić)

Ulaskom Vukovića gosti su donekle povezali svoje redove i zaigrali čvršću obranu, dok je s druge strane poradio šut, prije svega Allena, i eto gostiju na jednoznamenkastom zaostatku.

Stigli su Zadrani na utakmicu. Barem je tako izgledalo u tim trenucima.

Kakva zabluda.

Početak druge dionice protekao je u neefikasnoj igri čemu svjedoči tek osam poena s obje strane u prve četiri minute, a onda je ponovno krenulo Cibonu. Marko Ramljak je pogodio iza linije 6,75, a ubrzo su mu se priključili Gibson i Novačić za odlazak domaćina na do tad najvećih plus 16 (36-20). Seriju 'Vukova' 8-0 nakratko je prekinuo Junaković, no minute preostale do kraja prvog poluvremena u potpunosti su pripale Velićevim momcima koji su pred sam odlazak u svlačionice pobjegli na velikih plus 20.

FOTO: KK Cibona (Bakšaj/Vranar/Laušić)

Na otvaranju nastavka gledali smo igru koš-na-koš pa većih promjena rezultata nije bilo. Cibona je dalekometnim šutovima mirno održavala visoku prednost, pri čemu se posebno izdvajao Ivan Novačić koji se u dosadašnjem tijeku sezone pokazao kao pravi penicilin za momčad iz svog rodnog grada. Dodamo li tome i puno fluidniju napadačku igru domaćina, koji su unatoč izostanku Tonija Katića lakoćom dolazili do otvorenih pozicija, te mnoštvo zadarskih brljanja s loptom - rezultat je teško mogao biti drugačiji.

U posljednju četvrtinu se ušlo s rezultatom 64-43 za domaćine, a kako je već tada bilo jasno da od preokreta neće biti ništa priliku su kod obje momčadi dobili igrači koji su manje participirali u igri. Zadrani su se raspali, a 'Cibosi' su to iskoristili da dodatno podebljaju prednost i mirno privedu utakmicu kraju.

Domaćine su do vrijedne pobjede vodili Ivan Novačić i Matic Rebec s 20, odnosno 16 poena, dok je najefikasniji u zadarskim redovima bio Bryon Allen s 20 koševa.