Hrvatska
FOTO: Cibona u matineji slomila Škrljevo u samoj završnici susreta

FOTO: Cibona u matineji slomila Škrljevo u samoj završnici susreta

Autor: Saša Ćirić

Dvoboj točno u 13 sati.

Iz Splita za Basketball.hr - Saša Ćirić
Foto: Šime Zelić

Prvi polufinalist Kupa Krešimira Ćosića je Cibona, koja je u uvodnom susretu četvrtfinala pobijedila Škrljevo rezultatom 78-71.

Vukovi i Naftaši su otvorili festival košarke u Dioklecijanovom gradu kako to priliči manifestaciji poput Kupa Krešimira Ćosića - dvobojem u 13 sati na radni dan. Jasno je kao dan da je i posjeta bila u skladu s tim - pedesetak gledatelja je uživalo u košarci na suncem okupanim Gripama.
Cibosi su uvodni susret završnice protiv Škrljeva apostrofirali kao iznimno delikatan, jer je Kup natjecanje koje obično obiluje iznenađenjima.

Uvodne minute su donijele puno nervoze i pogrešaka. Cibona je imala velikih problema u organizaciji igre, dok je Škrljevo teško kapitaliziralo izgubljene lopte Zagrepčana. Mladi centar Krešimir Ljubičić je dobro koristio svoju visinu pod košem, pa je sa šest poena odveo Vukove na istu razliku (10-4). Gosti razbijaju nervozu sredinom četvrtine, pa serijom 6-0 dolaze do izjednačenja (10-10). Cibosi se nakon tehničke pogreške Davida Ušića vraćaju u kontrolu susreta, pa se krajem perioda odvajaju na najviših +8 (23-15).

Brian Williams (Foto: Šime Zelić - basketball.hr)


Drugi period se nastavlja u istom tonu - Cibona malo odmakne, pa se Škrljevo približi. Nominalno govoreći gosti u današnjoj utakmici razigravaju i igrače s klupe, pa svoj obol daju Karlo Lebo i Brian Williams. Upravo Lebo ubačajem prije isteka poluvremena smanjuje na minimalan zaostatak (36-35).

Igrači u crno-zelenim dresovima izlaze na teren motiviraniji, pa nakon nekoliko minuta igre dolaze do tri poena prednosti (41-44). Ipak, veliki udarac za njihove ambicije bila je peta Krstanovićeva osobna. No, Cibona odgovara serijom 8-0, kojom se Zagrepčani vraćaju na +5 (49-44). Razigravaju se Ivan Novačić i kapetan Marin Rozić, pa se u posljednjih deset minuta ulazi s +6 za Vukove (57-51).

Škrljevo je gubilo puno energije u pokušaju rezultatskog povratka, što im je i pošlo za rukom nakon pogođenih bacanja Ušića (64-65). Ipak, sjajni Novačić već u idućem napadu ubacuje uz prekršaj, pa inicira novu seriju 10-2 kojom Cibosi konačno prelamaju susret u svoju korist, te slave s konačnih 78-71.

Najefikasniji u redovima Cibone bili su Novačić (21 poen, 5 skokova) i Marko Ljubičić (15 poena). Kod Škrljeva najistaknutiji pojedinci bili su Barnjak (15 poena) i Uljarević (13).

Cibona u sutrašnjem susretu polufinala očekuje pobjednika utakmice Zadar – Bosco.