Hrvatska
FOTO: Cibona zabila 103 poena i nadigrala Zadar u uvertiri derbija

FOTO: Cibona zabila 103 poena i nadigrala Zadar u uvertiri derbija

Autor: Paulo Sarić

Kako će proći seniorski ogled košarkaških rivala, saznat ćemo nešto prije 23 sata.

Uoči abaligaškog susreta Zadra i Cibone snage su odmjerili kadeti ove dvije momčadi. Zagrepčani su na koncu slavili rezultatom 75-103 i došli do svoje četvrte pobjede u Jedinstvenoj kadetskoj ligi. Iako su na početku imali velikih problema odgovoriti na agresivnu obranu gostiju Zadrani su se držali u utakmici do 23. minute, no onda je krenuo nalet mladih Vukova koji je prelomio utakmicu i potvrdio da ima štofa u ovoj kadetskoj generaciji Cibone.

Domaćini su bolje otvorili dvoboj i zahvaljujući raspoloženom Gabrijelu Majici koji je postigao šest od prvih osam koševa dalmatinskog sastava poveli 8-3, no mladi su Cibosi ekspresno odgovorili serijom 0-13 i preuzeli kontrolu nad susretom. Momčad Marka Selina u tim trenucima nije imala odgovora na agresivnu obranu gostiju koja ih je natjerala na veliki broj izgubljenih lopti pa su Cibosi u nekoliko navrata došli nadomak dvoznamenkaste prednosti (10-18 i 12-20).

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

No, čim su se privikli na agresivnost protivnika Zadrani su zaigrali bolje. Cibona je četiri minute ostala bez poena što su Dalmatinci iskoristili da serijom 10-0 prijeđu u vodstvo. Do pred kraj druge dionice igralo se koš na koš prije negoli su Roko Prkačin i Sandro Rašić mini-serijom 0-5 odveli svoju momčad na 31-36, a s istom se razlikom otišlo i na odmor (35-40).

Primjetna je bila razlika u stilu igre između dvije ekipe. Dok se Zadar primarno orijentirao na vanjsku igru s puno šuta za tri poena, Cibosi su forsirali prodore i kontre o čemu svjedoči čak deset ispucanih trica više domaće momčadi (13-3) u prvom poluvremenu. Čim su Vukovi dodali malo raznovrsnosti uspjeli su se odvojiti i prelomiti utakmicu. Premda su Selinovi momci bolje otvorili treću četvrtinu i nakratko poveli gosti su zaigrali čvrstu obranu, kao na otvaranju susreta, te im nije dugo trebalo da se odvoje na prvu dvoznamenkastu prednost (45-55).

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Zadrani su upali u seriju grešaka i od trice Damjana Dobrovića na otvaranju treće dionice narednih šest minuta nisu zabili niti koša pa je na semaforu ubrzo svijetlilo i 48-70. Bila je primjetna bolja utreniranost i fizička dominacija kadeta Cibone pa smo do kraja gledali odrađivanje posla i četvrtu pobjedu Samčeve ekipe u Jedinstvenoj kadetskoj ligi. Imali su Zagrepčani i 34 koša prednosti u 34. minuti (52-86) što samo po sebi ilustrira događanja na parketu.

Goste koji su imali četiri dvoznamenkasta igrača do pobjede su vodili Roko Prkačin s 27 koševa, 11 skokova i sedam asistencija te Hrvoje Majcunić s 22 poena, dok je najefikasniji u zadarskim redovima bio Gabrijel Majica s 18 koševa i deset uhvaćenih lopti.