Hrvatska
FOTO: Čudesna rola Allena odvela Zadrane do trećeg velikog 'skalpa' u nizu!

FOTO: Čudesna rola Allena odvela Zadrane do trećeg velikog 'skalpa' u nizu!

Autor: Paulo Sarić

„Jupe, Jupe!¨“ orilo se dvoranom po završetku utakmice.

Nova vrhunska utakmica u Krešinom domu! Nakon što je prošli vikend pala Crvena zvezda, košarkaši Zadra večeras su pred nešto više od 4500 gledatelja, rezultatom 82-75 u Krešinom domu srušili i drugog finalista ABA lige Budućnost.

S ništa manje drame i emocija, za novo veliko slavlje domaće publike.

Izvrstan ofenzivni skok i čak sedam lopti uhvaćenih u protivničkom reketu držali su u prvim minutama Zadrane u egalu. Prednjačio je u tom segmentu igre poslovično borbeni Dominic Gilbert koji je svojoj momčadi osigurao čak tri druga napada u prvoj četvrtini, pa gostima na otvaranju nije pomagao ni dobar dalekometni šut kojim su Petar Popović i Sean Kilpatrick bušili mrežicu istočnog koša Krešinog doma. Pamtljivo dodavanje Mavre preko cijeloga terena zagrijalo je atmosferu pod svodom Višnjika i odvelo domaćine do 19-18 nekoliko napada prije početka druge dionice.

Prvih nekoliko napada druge dionice gledali smo izjednačenu košarku kojom su dominirale borbenost i agresivnost, da bi potom svjedočili buđenju Budućnosti. Aleksa Ilić je polaganjem pokrenuo, a 'udicom' dovršio gostujući nalet, pa se semafor već sredinom 15. minute pokazivao 25-34 za crnogorski sastav. Rezultat je to, prije svega, napadačke krize momaka u plavo-bijelim dresovima koji su izuzev dvaju slobodnih bacanja Dominika Mavre tri i pol minuta ostali bez koša.

Šut za tri poena nastavio je služiti igrače Petra Mijovića koji su izvan linije 6,75 sagradili najveći dio prednosti koja je nakon novog zakucavanja Ilića dosegla i 14 poena. Neraspoložen je u prvom dijelu bio Bryon Allen, najoštrija napadačka oštrica dalmatinskog sastava, koji je pogodio tek jedan od prvih devet šutova koje je uputio prema suparničkom košu.

A bez 'vrućeg' Allena Zadrani teško mogu parirati momčadima renomea i kvalitete crnogorskog prvaka. Ipak, na veliki odmor se otišlo s pristojnih minus sedam iz zadarske perspektive, prije svega zahvaljujući dobroj roli Muhammeda Bashira Ahmeda koji je u nekoliko minuta utrpao šest koševa i vratio nadu domaćoj publici.

Furiozno su 'Plavo-bijeli' izišli iz svlačionica i učas se vratili u susret. Jednu za drugom trice su ubacivali Mavra, Vuković i Allen, a ionako vatrenu zadarsku publiku dodatno je zapalilo koškanje kapetana Ivanova s Kilpatrickom koje je razriješeno „solomunskom“ odlukom sudaca i obostranom tehničkom pogreškom. Domaći nalet je stao na minus tri (49-52), da bi koju minutu kasnije Zadrani prišli i na samo dva poena minusa, no za potpuni preokret nije bilo snage.

Barem ne u tim trenucima...

Novopridošli Bashir Ahmed dobrim je napadačkim potezima držao svoju momčad na priključku, a valja istaknuti i vrlo bitnu ulogu Domagoja Vukovića koji je nebeskim skokovima hvatao promašaje Budućnosti, pa se u posljednjih deset minuta ušlo s minimalnim zaostatkom Zadra (58-59).

Domaćinima su probleme stvarale četiri osobne pogreške Mavre zbog kojih je rano posjednut na klupu, no možda su upravo one omogućile da 26-godišnji Zadranin svjež uđe u samu završnicu.

Nastavio je 'vrući' Ahmed i u četvrtoj četvrtini gdje je stao u prve tri, te je dvama slobodnim bacanjima i tricom u par navrata vraćao klackalicu rezultata na domaću stranu, da bi nekoliko klasnih poteza Allena pet minuta prije kraja doveli Zadrane na 74-68.

Nije Allen nikome davao loptu u tim trenucima, no za tim nije bilo ni potrebe. 13 vezanih poena u ključnim trenucima, protiv momčadi kakva je Budućnost, dugo nije viđeno u Krešinom domu!

Agresivna obrana Jusupovih momaka u potpunosti je poremetila ponajbolji napad ABA lige, dok je na drugoj strani Ivanov u skorerskoj roli zamijenio Allena, pa je semafor uoči posljednje dvije minute pokazivao 80-72 za Zadar.

Do kraja nije ostalo dovoljno vremena za preokret, a shvatilo je to i vodstvo gostujućeg sastava koje je van svih sportskih normi minutu i sedam sekundi prije kraja napustili dvoranu. Imao je Zadar u pojedinim trenucima, valja i to kazati, domaćinsko suđenje, no s obzirom na ono što se zna vidjeti u Morači, ali i nekim drugim parketima, kako regionalne lige tako i hrvatskog prvenstva – ništa van „balkanskih regula“.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Allen i Ahmed s 22, odnosno 17 poena, dok je goste predvodio Ilić s 14 koševa.