Hrvatska
FOTO: Dobar otpor Gorice u Višnjiku. Zadar do pobjede tek u posljednje dvije minute

FOTO: Dobar otpor Gorice u Višnjiku. Zadar do pobjede tek u posljednje dvije minute

Autor: Paulo Sarić

Tjedan dana nakon uvjerljivog poraza od Cibone, 'Bikovi' su pružili jako dobar otpor drugom hrvatskom abaligašu.

Dva dana nakon gorke pilule u Železniku, košarkaši Zadra vratili su se na pobjedničke staze svladavši Goricu rezultatom 67-61. Trećeplasirana momčad hrvatskog prvenstva pružala je žustar otpor sve do same završnice, no na koncu je morala položiti oružje pred Jusupovim trupama koje su stigle do devete pobjede na domaćim parketima.

Epidemija ozljeda stražnje lože natjerala je domaćine da i prije nego su planirali registriraju Dominika Mavru za HT Premijer ligu. Podsjetimo, originalni je plan bio čuvati jedno mjesto slobodnim u slučaju da se ukaže prilika, ili potreba, pojačati momčad u drugom dijelu prvenstva.

Navedeno može značiti dvije stvari: ili su Zadrani odustali od pojačanja, ili će ga dovesti - sljedeći tjedan.

Sredinom prvog poluvremena izgledalo je da ćemo gledati scenarij na koji smo ove sezone navikli na Višnjiku na utakmicama hrvatskog prvenstva. Nakon izjednačenog otvaranja, serija 18-2 odvela je Dalmatince na plus 13 (26-13) i u tim se trenucima činilo da su Jusupovi momci plotirali kurs ka novoj pobjedi. Unatoč velikom broju neraspoloženih igrača Zadrani su iskusno koristili pogreške velikogoričkog sastava i do sredine druge dionice diktirali tempo susreta, da bi potom upali u 'crnu rupu' i u samo pet minuta prokockali sve dotad sagrađeno.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

'Bikovi' su pronašli svoju nišu i agresivnom obranom natjerali domaćine na čak pet izgubljenih lopti u naredne tri i pol minute, učas otopivši visoki zaostatak. Posebno su motivirani bili nekadašnji igrači Zadra Mislav Brzoja i Lovro Mazalin koji su do poluvremena ubacili deset, odnosno sedam poena, dok su momci u plavo-bijelim dresovima izgledali kao da se na treningu ni ne susreću s loptom, pa se na veliki odmor otišlo s izjednačenih 35-35.

Otvaranje nastavka proteklo je u istom ritmu. Na domaćim igračima je bio primjetan veliki grč, gotovo i strah, koji se očitovao u nedovoljno agresivnoj igri u napadu što su Sesarove trupe mudro koristile i u jednom trenutku otišle na sedam poena prednosti (39-46).

U nedostatku napadačkih rješenja Zadrani su se, po starom receptu, okrenuli šutu za tri poena. Čak četiri pogođene trice bile su potrebne da Dalmatinci uhvate priključak, dvije je pogodio Uljarević, po jednu Gilbert i Mavra, pa je semafor uoči odlučujućih deset minuta pokazivao 51-51.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Ni dobra rola Vukovića i Kellera i posljedičnih plus sedam (68-61) nisu bili dovoljni domaćinima da mirno riješe pitanje pobjednika. Gorica se hrabro držala sve do posljednjih nekoliko minuta i pokazala da s pravom drži visoku poziciju na tablici HT Premijer lige. Zakucavanje Mazalina primaklo je 'Bikove' na samo minus jedan tri i pol minute prije kraja (58-57), da bi posljednja prijetnja s gostujuće adrese stigla nakon slobodnih bacanja Ivana Vučića pokoji napad potom, no Zadrani su u završnici bili mirnije ruke i upisali novu pobjedu u hrvatskom prvenstvu.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Dominic Gilbert i Stefan Fundić sa 16 odnosno 14 poena, dok je najefikasniji kod Gorice bio Lovro Mazalin s 20 koševa.