Hrvatska
Regija
FOTO: Dominik Mavra pokopao Zadar i osudio ga na grčevitu borbu za ostanak

FOTO: Dominik Mavra pokopao Zadar i osudio ga na grčevitu borbu za ostanak

Autor: Paulo Sarić

I bolje da nije bilo više gledatelja…

Bilo je to pravo mučenje na Višnjiku. Otprilike tisuću gledatelja, mahom s godišnjim ulaznicama, koji su prisustvovali večerašnjoj utakmici prošli su pravu golgotu. Zadrani su punih 30 minuta izgledali sivo kao prazne sjedalice dvorane „Krešimir Ćosić“, a ni bolja igra u posljednjoj dionici nije bila dovoljna za pozitivan rezultat. Na kraju su bodove odnijeli gosti koji su slavili rezultatom 64-72 i nadoknadili poraz iz Novog Mesta.

Na početku susreta dogodilo se ono čega su se Zadrani najviše bojali. Pritisak je uzeo svoje pa se domaćinima „suzio obruč“ te su u čitavoj prvoj četvrtini ubacili samo 12 poena. Izlaskom Lovre Bašića iz igre koji se poklopio s ulaskom Dalibora Đape započela je serija slovenskog sastava koja se zaustavila na 0-14 pa je semafor početkom 13. minute pokazivao 12-23 za Krku. Upalilo je to alarme kod Ante Nazora pa je na parket vratio 'mumificiranog' Luku Božića koji je nekoliko minuta ranije nastradao u borbi za loptu ispod gostujućeg obruča.

Vruć je na otvaranju susreta bio Jure Balažić, no najveći je problem Zadra bio loš protok lopte i slaba organizacija napada pa su Novomeščani nakon odlaska na dvoznamenkastu razliku mirno održavali prednost. Nije ni čudo s obzirom na to da su bili dominantni u dva osnovna elementa košarkaške igre: skoku i prodoru.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Dok je kontrola skoka slovenskog sastava bila momčadski napor, u probijanju prve linije zadarske obrane prednjačio je – Zadranin Dominik Mavra. Donedavni hrvatski reprezentativac za nešto više od 11 minuta na parketu podijelio je pet asistencija i odveo svoju momčad na plus 13 s koliko se i otišlo na veliki odmor (26-39).

Krka je i treću četvrtinu, kao i prve dvije, vrlo rano iskoristila bonus. Gosti su za dvije i pol minute igre napravili čak osam osobnih pogrešaka što su Zadrani iskoristili da sa šest poena s linije slobodnih bacanja nakratko priđu na jednoznamenkasti zaostatak, no serija 0-6 brzo je odvela momčad Simona Petrova na najvećih 15 koševa razlike (32-47).

Taman kada je izgledalo da se Zadrani bude prvo je Bašić dobio tehničku radi prigovora sucu, a onda i Little četvrtu osobnu pa su se gosti održali u dvoznamenkastim vodama sve do samog isteka 30. minute kada je Vladimir Dašić pogodio iza linije 6,75 pa se u odlučujuću dionicu ušlo s devet poena prednosti za Krku (44-53).

Početkom 31. minute nakratko je došlo do pada napona u dvorani na što su domaći navijači reagirali paljenjem bljeskalica na mobitelima kako bi osvijetlili parket. Našli su Zadrani i u tim teškim trenucima, pri minus 11 njihove momčadi, smisao za humor. Razbudilo je to atmosferu u dvorani te dalo novo svjetlo domaćoj momčadi koja je nakon toga krenula u nalet.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Serija 6-0 primakla je Dalmatince na minus pet (50-55), a koš raspoloženog Domagoja Vukovića koju minutu kasnije i na četiri poena minusa. No, premda je Krka pogubila konce u napadu, momčad Ante Nazora sve do dvije minute prije kraja nije uspjela prići na posjed zaostatka. Bilo je to djelo kapetana Šime Špralje koji je u završnici zamijenio indisponiranog Žorića i primakao Zadar na minus dva (58-60).

Odgovorio je Paolo Marinelli, a Little se nekoliko puta zapetljao u napadu i dao šansu Mavri za zabije posljednji čavao u zadarske nade. Prvo tricom, a onda i s linije slobodnih bacanja. Do kraja je još i uspio napraviti nesportsku pogrešku za još goru koš-razliku u međusobnom omjeru.

Goste je do vrijedne pobjede vodio Dominik Mavra s 18 poena i šest asistencija, a ruku mu je dao Jure Balažić s 11 koševa i tri uhvaćene lopte.

U redovima Zadra ne vrijedi nikoga posebno istaknuti.

S pozitivne strane, nakon današnje utakmice ne bi trebalo biti nove kazne.

Rezultati by SofaScore