Hrvatska
FOTO: Drežnjak tricom oteo Puntamičanima pobjedu koju su čvrsto imali u rukama

FOTO: Drežnjak tricom oteo Puntamičanima pobjedu koju su čvrsto imali u rukama

Autor: KK Sonik Puntamika Photo: KK Sonik Puntamika - Zvonko Kucelin

Korak od senzacije.

Cibona je u susretu 4. kola HT Premijer lige slavila u Jazinama protiv Sonika s minimalnih 69-70.

Da košarkaška utakmica traje pet minuta, nagradu za najboljeg pojedinca dobio bi iskusni Petar Marić. Lukavi branič Sonika je u otvaranju utakmice imao dva sjajna proigravanja uz četiri upisana poena, na temelju čega je domaća momčad došla do brzih pet poena prednosti (10-5). Ipak, talentirana momčad Cibone dolazi do daha i uz pomoć rezervista Ivana Majcunića i Jakova Mustapića do kraja prve dionice sami odlaze na +5 (16-21).

Dobra igra gostujuće momčadi nastavlja se i u drugoj četvrtini, u kojoj su agresivnim napadačkim skokom potpuno izludili igrače Stipe Kuliša. Iz jednog takvog skoka je kapetan Zagrepčana Roko Prkačin snažnim zakucavanjem podignuo razliku na +7 (23-30). Činilo se kako Zadrani nemaju odgovor na igru gostiju, ali nakon druge Kuliševe minute odmora u dvije minute razmaka napokon su se trgnuli. Počeli su kvalitetnije trčati i zatvarati reket, pa su počeli polako otapati prednost Cibone. Zanimljiv trenutak zbio se nepune dvije minute prije poluvremena. Talentirani Lovro Gnjidić imao je kao član startne petorke gostiju, poslužit ćemo se eufemizmom, pomalo nonšalantan ulazak u utakmicu, pa ga je Jovanović posjeo na klupu. Drugi put ga je vratio u igru u drugoj polovici druge četvrtine, ali mladi igrač nije bio glavom u utakmici, te je načinio još nekoliko pogrešaka. Jovanović je Gnjidića zamijenio i odrješitim tonom poslao u svlačionicu. Puntamičani su u međuvremenu tricom Marka Prskala kompletirali seriju 9-0 i prešli u minimalno vodstvo (32-31). Ipak, Krešimir Radovčić se tricom u posljednjem napadu Cibosa pobrinuo da se na poluvrijeme ode s dva poena prednosti za goste (32-34).

Kuliš je u rotaciji koristio tek sedam igrača. Osim Pavla Marčinkovića, koji je ranije ovog tjedna potpisao za Zadar, na raspolaganju nije imao ni Luku Tomasa, koji je netom prije utakmice osjetio mučninu. No, čak i u tako zahtjevnim uvjetima za premijerligaša, treću dionicu su odigrali maestralno, osobito u obrani. Dozvolili su Zagrepčanima tek dva ubačaja iz igre - trice Josea Vildoze, kojeg Jovanović nije koristio u prvom poluvremenu. Sjajni Ivan Vučić je bio u tim trenucima sveprisutan, pogađao je, skakao, oduzimao lopte. Nalet domaće momčadi u posljednje dvije i pol minute bio je silovit, od 41-40 otišli su na 48-40, što je bio rezultat kojim se ušlo u posljednjih deset minuta.

Cibosi su se još jednom uspjeli konsolidirati, pa su u dva navrata polovicom posljednje dionice dolazili do izjednačenja, drugi put tricom Prkačina za 53-53. Sonik se nije predavao, ponovno su počeli stvarati prednost, koja je 75 sekundi prije kraja iznosila naoko nedostižnih sedam poena (66-59). Jovanović zove minutu odmora i preuzima rizik krećući u napad iz prednjeg polja. Rizik se isplatio, akcija za Ivana Majcunića rezultira brzom tricom i prekršajem Prskala, pa Cibona u jednom napadu dolazi na svega tri poena zaostatka (66-63). U završnici Zadranima glave dolaze slobodna bacanja, po jedno iskorištavaju Marko Jurič, Marić i Vučić, pa Cibona nekoliko sekundi prije kraja ima priliku doći do pobjede. Amar Gegić hvata loptu nakon promašenog bacanja Vučića i pronalazi Matea Drežnjaka na drugoj strani. Hrvatski reprezentativac se diže na tricu i praktički s istekom vremena sjajno pogađa za minimalnu pobjedu Zagrepčana, drugu u dva dana u Zadru!

Najefikasniji u redovima Cibone bili su Prkačin (12 poena, 7 skokova) i Drežnjak (10 poena, 6 skokova). Kod Sonika najbolji Vučić (13 skokova) i Marić s po 16 poena.