Hrvatska
FOTO: Dubrovnik bez mrlje izborio HT Premijer ligu, pred Ribolom je novi veliki ispit

FOTO: Dubrovnik bez mrlje izborio HT Premijer ligu, pred Ribolom je novi veliki ispit

Autor: KK Ribola Kaštela Photo: KK Ribola Kaštela

Momčad Ivana Perinčića superiornu je stigla do naslova prvaka Prve muške lige

Večerašnjom pobjedom na 'Sokolani' 75-91, sa ukupnih 2-0 u završnoj seriji doigravanja KK 'Dubrovnik' je postao novi prvak Prve lige čime je izborio i direktan ulazak u najviši rang hrvatske košarke, HT Premijer ligu, na čemu 'Gosparima' i ovim putem čestitamo!

 Bez ijedne 'mrlje' na putu do titule, sa čak 23 uzastopne pobjede tijekom prvenstva i 5 ovosezonskih slavlja protiv drugoplasirane 'Ribole' u ukupno 6 međusobnih utakmica, pothvat je kojim su Dubrovčani obilježili natjecateljsku sezonu koja je za njih upravo završila, ali ne i za Kaštelane koje čekaju još dvije utakmice protiv 'Zaboka' i dodatna borba za još jedno jedino upražnjeno mjesto u Premijer ligi u sezoni 2023/24. Tko će u novom premijerligaškom ciklusu igrati uz Split, Zadar, Cibonu, Cedevitu Junior, Šibenku, Furnir, Dinamo, Bosco, Škrljevo, Alkar i Dubrovnik, saznat ćemo za desetak dana, nakon što se u Zaboku odigra druga izlučna utakmica. A prva je na rasporedu za tjedan dana (srijeda) u Kaštelima.

Bez obzira na ishod tih susreta u koje Zagorci ulaze kao veliki favoriti, igrači 'Ribole' su pod vodstvom Damira Rančića već napravili odličan posao. Uspjeli su pomrsiti račune nekim znatno bogatijim i profesionalnijim ekipama te ostvariti najveći uspjeh u pet prvoligaških sezona i ući u veliko finale. A u njemu su se namjerili na, pokazalo se i večeras, ipak presnažnog protivnika koji je usput imao i mogućnost puno komotnije pripreme završnih utakmica sezone, opet zahvaljujući sjajnim igrama i rezultatima tijekom prvenstva čime je već odavno osigurao prvo mjesto.

Otpor kaštelanske momčadi večeras je bio puno konkretniji nego u prvoj utakmici odigranoj u 'Gospinom polju'. Šest minuta prije kraja prvog poluvremena domaći su vodili sa 23-21, a onda je uslijedila ključna gostujuća serija od čak 18-0. Iako je 'Ribola' u nekoliko navrata uspijevala ozbiljno zaprijetiti i spustiti zaostatak ispod dvocifrenog, na kraju su se te posljednje minute prvog dijela ipak pokazale presudnima.

'Dubrovnik' su do pobjede vodili sjajni Amerikanac Javon Markese Levi (21p-10s-7a-4ol), Filip Vujčić dodao je 19 koševa uz 9 skokova, dok je 15 poena uz 7 asistencija djelo iskusnog Ivana Vodopije. Kod 'Ribole' je prvi strijelac bio Mario Krešić sa 16 poena, uz 6 uhvaćenih lopti, a dvoznamenkasti su bili još i Antonio Klepo (12p) te Josip Vidović (10p-7a).

 

IZJAVE TRENERA NAKON UTAKMICE 'RIBOLA KAŠTELA' – 'DUBROVNIK':

 

IVAN PERINČIĆ, trener 'Dubrovnika': ''Čestitam mojim igračima, napravili su kolosalan rezultat i uspjeli vratiti 'Dubrovnik' u Premijer ligu. Kako su odigrali cijelu sezonu, to je nevjerojatno i moji igrači su pravi heroji. Drugo, čestitam 'Riboli Kaštela' na fantastičnoj sezoni također, na fer i korektnoj borbi u finalu. Odlučile su neke sitnice, vidjelo se da je 'Ribola' bila umornija od dvije zadnje teške utakmice u Ligi za prvaka. Mi smo to iskoristili jer smo imali taj luksuz da se duže vremena možemo pripremati isključivo za finale. Odigrali smo fantastične dvije utakmice, limitirali smo Kaštelane na mali broj poena što nam je i bio cilj i još se jednom pokazalo da je naša obrana i naša najveća snaga ove sezone i to nam je donijelo plasman u Premijer ligu. Zahvalio bih se svima, prije svega igračima i Upravi kluba na fantastičnoj godini.''

 

DAMIR RANČIĆ, trener 'Ribole Kaštela': ''Prije svega iskrene čestitke ekipi 'Dubrovnika', stvarno su zasluženo osvojili prvo mjesto. Od početka prvenstva su dominirali, a što se tiče današnje utakmice mi smo imali dobar start, ali i napadački loš dan što nas je pred kraj prvog poluvremena odvelo u prvi veći minus. Loš šut za tri poena nije nam dozvoljavao da budemo u nekom 'egalu', ali smo se ubrzanjem igre u drugom poluvremenu ipak približili te natjerali 'Dubrovnik' da mijenja različite obrane. Međutim, svaki put kad smo trebali povezati par dobrih stvari, nešto bi u napadu uprskali, najčešće početničkim greškama. Šteta, jer smo mogli doći u neizvjesniju završnicu, nismo u pravom trenutku to iskoristili i 'Dubrovnik' je opet rezultatski pobjegao. Sve u svemu, pobijedila je bolja momčad i ja im čestitam, a mi se okrećemo 'Zaboku' s osnovnim ciljem da se najprije oporavimo od svih ovih stresnih utakmica.''