Hrvatska
Regija
FOTO: Fantastični Božić nakon velike drame odveo Zadrane do pobjede u Novom Mestu!

FOTO: Fantastični Božić nakon velike drame odveo Zadrane do pobjede u Novom Mestu!

Autor: Paulo Sarić

Mladom su Bjelovarčaninu skok i asistencija nedostajali do trostruko-dvocifrenog učinka.

Košarkaši Zadra oporavili su se od uvjerljivog poraza protiv Cibone u Zagrebu i upisali drugu uzastopnu pobjedu u ABA ligi. Drugu gostujuću. Momčad Ante Nazora u Novom Mestu je nakon velike borbe svladala domaću Krku rezultatom 77-78 i kupila prijeko potreban mir za nastavak regionalne sezone.

Bila je to tvrda i čvrsta utakmica, kako se i najavljivalo. Iako su napadi domaćina na samom otvaranju djelovali ponešto fluidnije, rezultat je sve do ulaska u četvrtu minutu bio unutar posjeda ili dva razlike, a onda je Krka krenula u seriju 9-2 i primorala trenera Nazora na ranu minutu odmora. Ulaskom Bašića i Vukovića igra Zadra dobila je glavu i rep, da bi period solidne igre gostiju na oba kraja terena zaključio Luka Božić ukradenom loptom i zakucavanjem u kontri za 23-24 Zadra. Dobro izdanje hrvatske momčadi nastavilo se i nakon minute odmora trenera Petrova pa su Dalmatinci nekoliko minuta prije poluvremena imali i plus šest (27-33).

Obrana Zadra u tim je trenucima bila na željenoj razini, a pomoglo je i što domaćini 'nisu mogli pogoditi bazen' iza linije 6,75 pa se na poluvrijeme otišlo s plus četiri  za Nazorovu momčad (32-36).

FOTO: KK Krka/Drago Perko - kosarka.si

Krka je čitavu drugu dionicu ubacila tek četiri poena iz igre i bio je to bio recept koji su Zadrani željeli ponoviti i u nastavku. Ipak, već se u početnim minutama otvorio šut za tri poena igračima Simona Petrova koji su u dvije minute pogodili dvije trice, po jednu Makhovic i Škedelj, i prišli na posjed zaostatka (42-45). U igri malih brojki Cinac je novim dalekometnim ubačajem doveo Slovence na samo minus jedan, a onda se ukazao Malcolm Grant i s pet vezanih poena odbio prvi napad domaćina vrativši Zadar na dva posjeda prednosti, s koliko s ušlo i u odlučujuću dionicu (56-62).

Iako je Šime Špralja tricom odveo svoju momčad na plus devet u 32. minuti, Slovenci su se ekspresno vratili u igru pa smo narednih nekoliko minuta gledali igru koš na koš u kojoj su se momčadi izmjenjivale u vodstvu. Bašić je tricom dvije minute i 40 sekundi prije kraja poravnao rezultat (72-72), a onda je uslijedilo pravo lomljenje živaca.

FOTO: KK Krka/Drago Perko - kosarka.si

Lalić je polaganjem odveo Krku na plus dva, da bi Špralja novom tricom vratio Zadrane u vodstvo. Cinac je na drugoj strani promašio oba slobodna bacanja, a lopta je nakon napadačkog skoka Littlea došla do Magarityja koji je zakucao za 74-77 hrvatskog sastava. Isti je igrač idući napad pogodio jedno od dva bacanja za plus četiri Zadra 37 sekundi prije kraja.

No nije moglo bez drame. Bratož je uzvratio ekspresnom tricom, da bi Little olako izgubio loptu davši zadnju nadu domaćinima. Ipak, pokušaje iza linije 6,75 promašili su Lapornik i Cinac pa je slavlje gostiju moglo početi.

Već po dobrom starom običaju, najbolji u redovima pobjednika bio je Luka Božić koji je susret završio s 19 poena, te po devet skokova i asistencija, a dobru je partiju odigrao i William Magarity koji je dodao 15 koševa uz pet skokova, dok je najefikasniji u domaćim redovima bio Domen Bratož s 18 koševa.