Europa i Svijet
Hrvatska
FOTO: Fenerbahçe u samoj završnici svladao Olimpiju i osigurao reprizu lanjskog finala

FOTO: Fenerbahçe u samoj završnici svladao Olimpiju i osigurao reprizu lanjskog finala

Autor: Paulo Sarić

Sloukas dirigirao, Vesely zabijao.

Turski prvak Fenerbahçe u jako je zanimljivom susretu koji je odlučen u samoj završnici svladao milansku Olimpiju rezultatom 84-79 te će sutra s počekom u 20:30 odmjeriti snage protiv moskovskog CSKA u reprizi prošlogodišnjeg finala Zadra Basketball Tournamenta.

Susret je počeo vrlo neuobičajeno, pogotovo za pripremnu utakmicu. Nakon samo 59 sekundi trener Simeone Pianigiani pozvao je minutu odmora nezadovoljan obrambenim reakcijama svoje momčadi koja je do tada već primila pet poena. Nije dugo trebalo da se taj potez oplodi te su Talijani u naredne tri minute ubacili čak četiri trice (dvije James, po jednu Bertrans i Micov). Kada je ušla i peta, druga Dairisa Bertransa, na time-out i lekciju svojim igračima odlučio se i Željko Obradović. Iako je preokret Milana produkt šuta za tri poena, on ne bi bio moguć da nije bilo razigravanja bivšeg igrača Zagreba Mikea Jamesa, a valja spomenuti i izvrsnu rolu bivšeg igrača Crvene zvezde Vladimira Micova koji je svojih osam poena u prvih deset minuta umalo okrunio tricom u zadnjoj sekundi s pola terena. Iscurila je…

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Ipak, Talijanima je u tim trenucima bilo bitnije ono što stoji na semaforu (16-24), kao i činjenica da su u napadu dolazili do otvorenih šuteva, a u obrani limitirali finalista prošlosezonske Eurolige na samo 16 poena. U narednim se minutama primirila talijanska kanonada te smo za osmu tricu Milana morali čekati pune četiri i pol minute, no rezultat se nije mijenjao sve dok se nije promijenio pristup turske momčadi u obrani. Čim su Obradovićevi igrači podignuli razinu agresivnosti na defenzivnim kraju terena počele su i prve greške momaka u crvenom te je na semaforu učas svijetlilo 36-39. Predugo je Micov sjedio na klupi. Iskusni se Srbin vratio na teren u 17. minuti nakon što je prosjedio proteklih šest, no Turci su već pronašli željeni ritam pa se na veliki odmor otišlo rezultatom 41-42.

Fenerbahçe je dobru igru iz završnice prvog prenio i na otvaranje drugog dijela. Melli je košem i dodatnim slobodnim bacanjem započeo seriju 7-0 kojom se turski prvak ubrzo odvojio na šest razlike (50-44). Nisu se Talijani predavali te su se narednih nekoliko minuta poenima s linije penala držali u susretu, no završnica je ponovno pripala Obradovićevim trupama koje su u posljednjih deset minuta ušle sa 62-58.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Kako je vrijeme odmicalo tako je intenzitet igre postajao sve viši pa smo do kraja vidjeli mnoštvo brzih pasiva, lijepih poteza, ali i čvrstih faula. Vesely je sedam minuta prije kraja atraktivnim zakucavanjem u kontri odveo svoju momčad na do tad najvećih plus osam (71-63) te se činilo da će Fener već tada prelomiti susret, no s time se nisu složili Mike James i Nemanja Nedović koji su uzeli stvari u svoje ruke i osigurali neizvjesnu završnicu.

U posljednje se četiri minute ušlo s izjednačenim rezultatom (73-73), a tada je do izražaja došla veća individualna kvaliteta turskih igrača koji su serijom 8-0 riješili pitanje pobjednika.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bio je Jan Vesely s 18 koševa i sedam skokova, od čega čak pet u napadu, a vrijedi istaknuti i nadahnutu partiju Kostasa Sloukasa koji je, premda je zabio „samo“ osam poena, podijelio i 12 asistencija i bio najbolji u svojim redovima. Olimpiju je predvodio Mike James s 22 koša, pet skokova i četiri asistencije.