Hrvatska
FOTO: Gorica nokautirala Splićane, tribine poslale poruku: 'Zula, 'ajde ća'!

FOTO: Gorica nokautirala Splićane, tribine poslale poruku: 'Zula, 'ajde ća'!

Autor: Branko Tabak

Gorica izborila povijesno polufinale i susret s Cedevitom.

Iz Splita za Basketball.hr Branko Tabak
Foto: Šime Zelić

Dugi, predugi, četvrtfinalni dan Kupa Krešimira Ćosića kraju su priveli košarkaši Splita i Gorice.  Šestotinjak gledatelja konačno je napravilo atmosferu dostojnu ovog natjecanja. Šušura u hodnicima i prostorijama slavnih splitskih Gripa nije nedostajalo, kao ni osjećaja da se nalazite u košarkaškom svetištu. Ali bez publike...Pitate se čemu sve to...

Igrači Vladimira Anzulovića i Josipa Sesara ponudili su im, ne pretjerano kvalitetnu, ali dinamičnu i uzbudljivu utakmicu, za koju su mnogi vjerovali da krije potencijalno iznenađenje.

Nakon prvih 10 minuta splitski Žuti su bili na +4, a svakako veći plus od toga bila je spoznaja da mogu računati na Pavla Marčinković čija su se tri, četiri tjedna izostanka zbog loma prsta, skratila na jedan.

No, velike probleme Zuli u tim trenucima stvara nespretnim i nepotrebnim (trećim) prekršajem, i to na čovjeku koji polaže zicer, Mate Kalajžić.  Igrala se druga minuta druge četvrtine. Kalajžić je moao na prijevremeni odmor, a minute bez njega na semaforu su se odrazile ovako: Split 26 - Gorica 32.  Anzulović ga je brže, bolje, vratio u igru. no gosti su već ušli u pozitivan ritam.

Poremetio ga je sam trener Gorice Josip Sesar koji je, kao i cijela klupa gostiju, žustro reagirao na nedosuđeni, očigledni prekršaj na Borni Kapusti prilikom realizacije za 26-34.  Tehnička klupi bila je vjetra u leđa, u tim trenucima grogiranom Splita koji se trgnuo i približio na 34-38.  Do poluvremena Gorica se stabilizirala te se u svlačionice otišlo s +6, na strani Sesarove momčadi .

Nervozni početak drugog poluvremena donio je  'dvije minute šutnje', odnosno igru bez zabijenog poena. Zula je lomio pokretni zonski obrambeni zid Gorice šutom za tri poena. Gabrić je promašio tri puta, Veljačić jednom, a onda je Gabrić iz četvrtog pokušaja zabio i smanjio na 39-44  te pokrenuo splitski brod. Na početku 25. minute Split se približio na poen zaostatka 43-44.

Gorica nije odustajala od zacrtane obrambene formacije, što se pokazalo pametnim rješenjem, a kada su izbalansirali napadački asortiman te vanjskom (kratkom) šutu pridodali spuštanje lopte pod koš, stigli su do +5  (43-48).  Značaj utakmice je, kako je vrijeme odmicalo, dovodio do sve većeg broja pogrešaka. Pa i sudačkih, ali, budimo realnih, nenamjernih i uravnoteženih. U svemu se bolje snašla Gorica koju Ivan Papac tricom na 1:14 do kraja treće četvrtine odvodi do velikih +9. Do ulaska u odlučujuću dionicu Goričani su prednost podebljali na +11 (45-56).

Vučić je u prvoj napadačkoj akciji Goričana promašio polaganje za +13, detalj je to kojeg smo zabilježili zbog mogućih komplikacija za momčad Josipa Sesara u završnici. No, do  tog nije došlo iako se gotovo tri minute čekalo na gostujući ubačaj iz igre. Tada na scenu stupa Ivan Majcunić koji tricom za 47-59 utišava Gripe. Nakon promašenog šestog otvorenog šuta Splićana u seriji Ivan Papac je položio za +14. Začulo se u tim trenucima s tribina: Zula, 'ajde ća!

To kao da je pokrenulo Splićane koji se na pet minuta od kraja približavaju na 51-61. Mladi Rebić je napravio novi korak prema topljenju zaostatka (53-61), a Marčinković je tricom odgovorio na Majcunićevu tricu za (56-64). Ali, Majcunić je bio vruć, prevruć, a Split umoran, preumoran. Kada je Papac na +10 Gorice na dvije i pol minute prije kraja promašio oba bacanja činilo se da još ima nade za Žute. No, isti je taj Papac nakon Rebićevog promašaja stavio tricu za 56-69 i veliko slavlje Goričana.

Završilo je zasluženom i, prema novinarskoj loži, očekivanom pobjedom gostiju 63-71! I najljepšim što se može dogoditi na sportskim borilištima, pljeskom splitske publike igračima Josipa Sesara. Možda igra i nije bila na razini, ali Split je i u porazu ostao velik.