Hrvatska
FOTO: Gray potopio Jazine

FOTO: Gray potopio Jazine

Autor: Paulo Sarić

Derbi bez nervoze i pritiska.

Košarkaši Zadra pred nekoliko su stotina gledatelja došli do rutinske pobjede u gradskom derbiju protiv Jazina Arbanasa rezultatom 116-94. Momčad Aramisa Naglića pitanje pobjednika je riješila u prvih pola sata nakon čega je bez drame privela utakmicu kraju te se okreće posljednjem ovosezonskom dvoboju ABA lige u Ljubljani. Jazine, pak, idući tjedan protiv Alkara hvataju zadnji vlak za ostanak u HT Premijer ligi.

Od početka smo gledali dominaciju Luke Božića. Mladi je Bjelovarčanin terorizirao gostujuću obranu te je već nakon pet minuta došao do dvoznamenkastog učinka, da bi do odlaska na klupu skupio 13 koševa.  Zadar se košem Mislava Brzoje na ulasku u devetu minutu odvojio na dvocifrenu prednosti (26-16) te se činilo da će već u prvoj četvrtini prelomiti utakmicu, no gosti se nisu predavali. Uspostavili su ravnotežu pa smo narednih nekoliko minuta gledali egal susreta što je iznerviralo domaćeg trenera koji je sredinom druge dionice pozvao minutu odmora.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Uslijedila je serija 7-0 kojom je Zadar otišao na 46-30,  no momci Luke Bujasa su odgovorili s 0-12 i na ulasku u posljednje tri minute prvog poluvremena prišli na samo četiri poena zaostatka. Vidljiv je bio pad intenziteta u odnosu na otvaranje dvoboja što je išlo na ruku 'Žutoj podmornici', no kada se na parket vratila prva postava Zadra prednost se učas popela na plus 11, s koliko se i otišlo na odmor (58-47).

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Kako i sam rezultat pokazuje, igralo se prilično neobavezno, bez obrana, a u sličnom se ritmu nastavilo i u trećoj četvrtini koja je bila preslika prve. Ulogu Luke Božića preuzeo je Steven Gray koji je natrpao koš Jazina, da bi Preston Knowles svojom drugom tricom u 29. minuti probio marginu od 20 razlike (84-63). Voda je nastavila polako ići na domaći mlin pa smo do kraja gledali odrađivanje posla u kojem uz užarenog Graya vrijedi istaknuti i koš Lovre Bašića za okruglih sto poena dalmatinskog abaligaša.

Domaćine je do 16. pobjede u domaćem prvenstvu vodio Steven Gray s 29 poena, a podršku je imao u Luki Božiću koji je dodao 16, dok je najefikasniji u redovima 'Žute podmornice' bio Goran Fodor s 22 koša.