Hrvatska
FOTO: Hermes sa šest igrača pružio junački otpor Zadru

FOTO: Hermes sa šest igrača pružio junački otpor Zadru

Autor: Paulo Sarić

Dalmatinci ne vole jugo…

Zadrani su teže od očekivanog odradili posao na otvaranju 22. kola HT Premijer lige. Momčad Aramisa Naglića na domaćem je terenu pred petstotinjak gledatelja svladala Hermes Analiticu rezultatom  83-74 i zadržala priključak s Cedevitom u borbi za 'jedinicu' uoči doigravanja. Bila je to čudna utakmica u kojoj su gosti držali s praktički samo devet igrača u kadru, deseti je bio trener Zvonimir Mravak koji se morao 'skinuti' kako bi se ispoštovala pravila HKS-a i izbjegla kazna, a Zadrani su odigrali „preko volje“. Kao i zadnji put kada je – puhalo jugo.

Iako su domaćini otvorili susret s dvije uzastopne trice i poveli 6-0, Zagrepčani su već u prvim minutama pokazali da u Donatov grad nisu došli na izlet. Premda su Zadrani cijelo vrijeme imali rezultatsku inicijativu, Filip Kordić je krajem prve četvrtine povezao dvije trice i primaknuo svoju momčad na samo minus jedan (22-21), da bi Mravkovi momci koju minutu kasnije, na otvaranju druge dionice, nakon polaganja Julijana Rajića i poveli (24-26).

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Uslijedila je serija 12-2 kojom su Dalmatinci došli nadomak dvoznamenkaste prednosti (36-28), no gosti su nastavili igrati u visokom ritmu sve do odlaska na odmor te su u 18. minuti ponovno vratili stvari na početak. Raspoloženi Kordić je novom tricom, svojom četvrtom (iz pet pokušaja) izjednačio na 38-38, da bi se u svlačionice otišlo s 43-42 za momke u bijelim dresovima.

Očekivalo se da će Zadar prelomiti utakmicu nakon povratka na parket, no gosti su se držali na posjedu zaostatka sve do kraja treće četvrtine. Uz Rajića i Kordića koji su vukli u prvom poluvremenu, u nastavku se razigrao i Hrvoje Garafolić koji je ubacio 11 koševa u trećoj dionici pa se u posljednjih deset minuta ušlo sa 66-64 za domaćine.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Razbudili su Zadrani i tricom Jakova Vladovića kojom su zaključili seriju 7-0 odvojili na plus devet (73-64), no do dvoznamenkaste prednosti nisu došli sve do 35. minute i trice Stevena Graya za 78-68. U tim je trenucima do izražaja došao umor gostujuće ekipe koja je počela promašivati lagane šuteve te je u prvih šest minuta i 20 sekundi četvrte četvrtine zabila samo četiri poena, pa su domaćini do kraja mirno sačuvali prednost.

Domaćine su do nove pobjede vodili Ive Ivanov i Steven Gray s 19, odnosno 16 koševa, dok je najefikasniji u redovima zagrebačkog sastava bio Hrvoje Garafolić s 22 poena.