Hrvatska
FOTO: Hrvatske reprezentativke završile pripreme sa sedam pobjeda. Broj poraza? Nula!

FOTO: Hrvatske reprezentativke završile pripreme sa sedam pobjeda. Broj poraza? Nula!

A sad, Francuska.

Hrvatska ženska košarkaška reprezentacija na kraju je svojih priprema za EuroBasket koji za naše košarkašice kreće za 6 dana i kojeg otvaraju protiv jedne od najboljih ekipa Starog kontinenta, a koja je ujedno i domaćin natjecanja - Francuske.

Naše djevojke osvojile su jak turnir u Splitu, a u posljednjoj provjeri prije odlaska u Francusku, točnije Strasbourg, odigrale su u Velikoj Gorici susret protiv Poljske koja se ove godine nije plasirala na prvenstvo Europe, baš kao ni dva puta prije toga.

Nisu naše košarkašice dobro otvorile susret i izbornik Stipe Bralić već nakon minute i 36 sekundi bio je primoran pozvati minutu odmora jer u tih minutu i pol Poljska je zabila dvije trice te imala jedno polaganje i rezultat je svakako bio neočekivan - 0:8. Ta minuta odmora donijela je i veću agresivnost naših cura u obrani te vrlo brzo vraćaju rezultatsku neizvjesnost u susret. Vratili smo se u susret ponajviše zahvaljujući Ani Mariji Begić koja je sjajno odigrala svoju rolu. Unatoč njoj Poljakinje ponovno dolaze do sedam poena prednosti, ali do kraja četvrtine naše cure dolaze na samo jedan poen zaostatka.

Hrvatska dolazi u drugoj četvrtini i do prve prednosti na susretu, a za 27:26 pogodila je Iva Slonjšak. Osim tog prelaska u vodstvo ne gledamo baš pretjerano kvalitetnu košarku. Istina, Bralićeve djevojke igraju odličnu obranu, ali napad je štekao. Previše je bilo promašenih otvorenih šuteva, ali i izgubljenih lopti. Ipak, kad su tri minute prije kraja namjestile ruku Poljakinjama nije bilo pomoći. Prednost je samo rasla, a Poljska se potpuno izgubila na terenu pa je i njihov trener Maros Kovacik poludio na svoje igračice. Ni to im nije pomoglo te su naše igračice u jednom trenutku imale i +14, ali na odmor se otišlo s 11 poena prednosti. Slonjšak i Ivana Dojkić su bile te koje su najviše potegnule, ali obrana je ipak bila najzaslužnija za ovako visoku prednost jer gošćama su dozvolili samo 10 poena u 10 minuta igre.

Drugi dio naše igračice započinju jako lepršavo te rade seriju 16:6 i odlaze na visokih 21 razlike. Poljakinje nemaju odgovor na igru naših, a bio bi grijeh ne spomenuti i Ivanu Dojkić koja igra odlično, ali od nje smo i navikli na takve stvari. Na kraju 30. minute igre razlika se zaustavila na broju 26, a semafor je pokazivao 76:50. Posljednja dionica susreta bila je čisto odrađivanje posla u kojima je Bralić isprobao i igračice koje nisu puno igrale u ovim pripremama, a na kraju je Hrvatska slavila 88: 63. Najefikasnije su s 15 poena u redovima naše reprezentacije bile Begić, Dojkić i Slonjšak, dok su kod Poljakinja dvoznamenkaste bile Klaudia Gertchen (13), Zuzanna Sklepowicz (12) i Kamila Borkowska (10). Unatoč teškoj grupi koja nas čeka na EuroBasket, ako cure budu igrale ovako možemo se nadati i prolasku skupine.

Izbornik Bralić dao je kratku rekapitulaciju nakon završenog ciklusa priprema.

"Skupina je teška, igramo protiv ponajboljih europskih reprezentacija, osobito domaćina Francuske. Uz njih tu je i Rusija, te reprezentacije su među četiri ili pet najboljih sastava kontinenta, a Čehinje su vrlo blizu.
Danas smo odigrali utakmicu u punom sastavu nakon petnaestak dana, vratile su se Ana-Marija Begić i Ivana Tikvić. To je druga pripremna utakmica koju smo odigrali kompletni, nismo imali prilike posložiti se onako kako želimo igrati na prvenstvu. Uz njih dvije, probleme su imale i Iva Slonjšak, kao i Ivana Dojkić. Cure su odradile ove prijateljske utakmice jako dobro, zbilja su se trudile. Bilo je jako dobrih momenata, ali skupina na Eurobasketu je zbilja teška i ne igramo više na domaćem terenu (za razliku od ovih priprema). Mlad smo sastav, vidjet ćemo kako ćemo se snaći na gostujućem terenu protiv Francuske. Osim Tikvić i Begić, koje su nastupile na Eurobasketu prije šest godina, ostalim curama je ovo debitantsko međunarodno natjecanje."

Je li činjenica da smo dobar dio priprema odigrali u nepotpunom sastavu znak da postoje i određene rezerve u našoj ekipi, samim tim i da možda možemo očekivati nešto više u Francuskoj?

"Rezerve ima, ali nema vremena da to isprobamo i uigramo. Nadamo se da će to dobro izgledati na Eurobasketu, ali sva tri naša protivnika iz skupine su puno kvalitetnija od reprezentacija protiv kojih smo igrali u pripremnom periodu. Naravno, Poljska, Slovačka i Grčka ulažu puno više u žensku košarku od nas, ali u odnosu na Francusku, Rusiju, pa čak i Češku, ipak su dosta ispod te razine."