Hrvatska
FOTO: I bez Mavrine leće, Zadar pronašao put do sreće

FOTO: I bez Mavrine leće, Zadar pronašao put do sreće

Autor: Paulo Sarić

Puntamika je u prvom poluvremenu pružila solidan otpor.

Košarkaši Zadra pred nešto više od 1000 gledatelja u Krešinom domu svladali su Sonik Puntamiku i izborili plasman u polufinale Kupa „Krešimir Ćosić“. Solidnoj prvoj četvrtini Puntamičana unatoč, igrači Danijela Jusupa nisu imali previše problema protiv „mlađeg brata“ iz Jazina te su na koncu uvjerljivo slavili rezultatom 99-73.

Otvaranje je proteklo u znaku momaka u zelenim dresovima koji nisu bili impresionirani kulisama završnice natjecanja koje nosi ime po velikanu hrvatske košarke. Posebno je raspoložen u prvim minutama bio dvojac Marić-Cvitković koji je nemilice punio domaći koš i na iznenađenje okupljenih diktirao tempo susreta. Zadru na ruku nije išla ni bizarna situacija iz četvrte minute kada je u dvoboju s Jurjem Segarićem startni razigravač domaćeg sastava Dominik Mavra izgubio leću radi čega je bio primoran nerednih nekoliko minuta prosijedjeti na klupi.

Priliku je umjesto njega dobio Marin Junaković i s 13 koševa u prvoj četvrtini držao svoju momčad na priključku (23-27). 25-godišnji Šibenčanin nije stao ni u drugoj dionici te je ubrzo svoj saldo podebljao na 19 poena, trasiravši put za tricu Vukovića koja je dovela bijelo-plave do prve prednosti (29-27).

Na semaforu je otkucavala 13. minuta.

FOTO: Šime Zelić (KK Sonik Puntamika)

U međuvremenu je, izgleda, stigla i nova leća, pa se Mavra vratio na parket. Narednih nekoliko minuta smo gledali izjednačenu igru, no kako je vrijeme odmicalo do izražaja je sve više dolazila dubina Jusupove momčadi. Ivan Siriščević je floaterom pokrenuo mini-seriju Zadra 6-0 koju je s linije slobodnih bacanja dovršio kapetan Ivanov, da bi pred sam odlazak na veliki odmor Domagoj Vuković zakucao u kontri za okruglih plus deset (53-43).

S istom se razlikom otišlo u svlačionice iz kojih su, kao iz topa ispaljeni, izletjeli košarkaši Zadra. I bez pomoći svog najboljeg strijelca Bryona Allena koji je nakon početnih šest minuta preselio na klupu, domaćini su uspostavili dominaciju na parketu i do 27. minute poduplali prednost s poluvremena (67-47). Stao je u tim trenucima šut za tri poena „Soniksa“ koji su nakon šest pogođenih trica u prve dvije četvrtine narednih šest - promašili.

Nije igrače Šime Kraljevića služila ni unutarnja igra, o čemu svjedoče samo dva ubačena poena u prvih sedam minuta nastavka, nakon čega više nije bilo povratka. S kraćim izuzecima, prednost Zadra nastavila je rasti do kraja susreta, pa su u samoj završnici priliku dobili i zadarski mladići, većinom u redovima Sonik Puntamike.

Domaćina je do polufinala i okršaja sa Splitom vodio Siriščević s 19 poena, dok je Puntamičane predvodio Cvitković sa 16 koševa.