Hrvatska
Regija
FOTO: Isključenje Zubčića pomoglo Zadru da slomi žilavu Igokeu

FOTO: Isključenje Zubčića pomoglo Zadru da slomi žilavu Igokeu

Autor: Paulo Sarić

Susret je prelomljen tek u posljednjim minutama.

Košarkaši Zadra došli su do prve domaće pobjede u regionalnoj sezoni. Pred nešto više od 2000 gledatelja na Višnjiku žrtva momčadi Ante Nazora bila je Igokea koja je unatoč solidnom izdanju u većini susreta na koncu poražena rezultatom 95-80 i ostala na četiri pobjede u ABA ligi.

Zadar je utakmicu otvorio s četiri stranca u prvoj petorci, samo s Lukom Božićem od hrvatskih igrača, a da je to sporijem otvaranju susreta unatoč bio rezultatski pravi potez potvrdio je semafor koji je nakon pet minuta igre pokazivao 16-7, plus devet za domaćine. Sve osim dva poena Božića postigli su stranici, najviše, osam, razigrani Mario Little. Gosti su sukladno najavama krenuli bez svog najboljeg igrača, hrvatskog reprezentativca Tomislava Zubčića koji ima problema s desnim ramenom te je ušao u igru tek krajem prve četvrtine,  no nekadašnji igrač Cibone nije dobro krenuo u susret koji je otvorio tehničkom pogreškom, a Zadrani su taj period igre dobili s osam razlike pa se u drugu dionicu ušlo s 30-19.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Nije dugo trebalo da igrači Žarka Milakovića pronađu željeni ritam pa su u narednih nekoliko minuta preuzeli kontrolu na terenu i serijom 2-8 natjerali domaćeg trenera na brzu minutu odmora. Vaughn i Vuković nakratko su zaustavili krvarenje, no trica Zubčića i tri slobodna bacanja Save Lešića primaknuli su goste na samo minus jedan na isteku 16. minute (36-35). Dok se Igokea vraćala u igru Zadrani su u prvih šest i pol minuta druge četvrtine zabili samo šest poena, a najbolji strijelac Mario Little cijelo je vrijeme sjedio na klupi. Ipak ulaskom u igru Lovre Bašića koji se poklopio s Littleovim povratkom na parket domaćini su pokazali bolje lice, lice s otvaranja utakmice i krenuli u seriju 8-1 kojom su se vratili u mirnije vode. No, Dalmatinci nisu imali rješenja za snažnog Lešića koji je posljednjih pet minuta 'proveo' na liniji slobodnih bacanja odakle je zabio sedam od svojih devet poena u drugoj dionici pa se na veliki odmor otišlo s plus dva za Zadar (47-45).

Otvaranje nastavka proteklo je u izjednačenoj igri i premda je Luka Božić držao svoju momčad u prednosti, Nazorovi igrači nisu imali rješenja za Lešića koji je iz minute u minutu punio zadarski koš, da bi nekadašnji hrvatski reprezentativac Oliver Lafayette tricom poravnao na 58-58. Najveći je problem domaćinima u tim trenucima predstavljala kontrola skoka i mnoštvo drugih napada Igokee, no na ruku im je išao pad Lešića koji je nakratko morao napustiti igru te, prije svega, isključenje Zubčića nakon prenaglašavanja kontakta u dvojbenoj situaciji u kojoj je mogao dobiti i dva slobodna bacanja.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Publika se 'zapalila', a Zadrani su na krilima Littlea otišli na dvoznamenkastu prednost (74-63) te se činilo da će to biti trenutak koji je prelomio utakmicu. I u velikom broju slučajeva bi i bio, no ovo nije takav Zadar. Igrači Ante Nazora upali su u probleme u organizaciji napada i izgubili nekoliko lopti što su uporni gosti iskoristili da se malo po malo prišuljaju na posjed zaostatka.

Ipak, bliže od minus tri (80-77) nisu uspjeli prići. Završnica je pripala domaćinima koji su uistinu zaigrali obranu na rubu faula te nisu dopuštali lake poene protivniku koji je morao 'giljati' za svaki koš pa je Kwame Vaughn s četiri poena u samoj završnici vratio svoju momčad na dvoznamenkastu razliku nakon čega je slavlje Zadra moglo početi.

Domaćine su do prve domaće pobjede vodili Little s 21 poenom te Božić s 19 koševa, deset skokova i šest asistencija, dok je najefikasniji u redovima bosanskohercegovačke momčadi bio Sava Lešić s 22 poena i devet skokova.