Hrvatska
FOTO: Iskra se rasplamsava! Zadar na korak od prvog trofeja nakon 2008. godine

FOTO: Iskra se rasplamsava! Zadar na korak od prvog trofeja nakon 2008. godine

Autor: Paulo Sarić

Igrači Danijela Jusupa od prve minute su kontrolirali ritam susreta.

Košarkaši Zadra su pred nešto više od 3000 gledatelja u Krešinom domu svladali goste iz Splita rezultatom 85-75 i izborili plasman u finale Kupa „Krešimir Ćosić“. Iako se uoči utakmice najavljivao neizvjestan dvoboj dvaju više ili manje ravnopravnih suparnika, na parketu se pojavila samo jedna momčad. Domaćini su od početka diktirali tempo i bez većih problema izborili subotnji okršaj s Cibonom za lov na prvi trofej nakon gotovo 12 godina.

Zadrani su krenuli bez Mavre u petorci, s Junakovićem kao zamjenom, što se u prvim minutama pokazalo kao pun pogodak. Šibenski razigravač bio je „vruć“ na samom otvaranju i u prvih pet šest ubacio tri trice, nametnuvši jak napadački ritam Zadra. Domaćinima su probleme stvorile rane osobne pogreške mladog Jure Planinića koji ih je u istom razdoblju skupio čak tri, pa je na parket poslan borbeni Stefan Fundić.

Ubrzo su Zadrani otišli i na 11 poena prednosti (20-9), što je natjeralo gostujućeg trenera Ivicu Skelina na kratki razgovor sa svojim igračima.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Momci u plavim dresovima imali su prednost u skoku i šutu za tri poena te je bilo jasno da „Žuti“ trebaju nešto promijeniti. Pokušao je gostujući strateg s uvođenjem Kedže, Morrisa i Perkovića, no nije mu to donijelo puno koristi, pa se početkom druge dionice odlučio na zonsku obranu.

Došlo je to kao naručeno Jusupovim trupama koje su taj eksperiment kaznile s pet brzih poena, i još dva u kontri, i otišle na visokih 16 razlike (33-17).

Splićani su izgledali pogubljeno. Na obje strane terena.

Uskoro se razigrao i Muhammed Bashir Ahmed pa su domaćini cijelo vrijeme koketirali s prednošću od 20 poena, no do odlaska na veliki odmor stigli su „tek“ do 45-26. Gostima ništa nije polazilo za rukom, a situacija je postala još gora kada je njihov najraspoloženiji igrač Darko Bajo dobio četvrtu osobnu pogrešku, što je dodatno otupjelo oštricu splitske obrane.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Do kraja treće četvrtine Zadrani su mirno održavali prednost te je već tada bilo jasno da će „Žuti“ teško doći do preokreta. Početkom posljednje dionice vidjeli smo nekoliko ekshibicija i atraktivnih poteza domaćih igrača koji su prerano počeli slaviti pobjedu, pa su Splićani tridesetak sekundi prije kraja nakon trice Pavla Marčinkovića stigli na devet koševa zaostatka (81-72), no za nešto više nije ostalo dovoljno vremena, te su Zadrani dobili novu priliku da prekinu sušu koja traje od davne 2008. godine.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bio je Ahmed s 14 poena, dok su goste predvodili Antonio Vranković i Tomislav Gabrić s po 13 koševa.