Europa i Svijet
FOTO: Italija uzvratila Hrvatskoj i odnijela važne bodove iz Slavonskog Broda

FOTO: Italija uzvratila Hrvatskoj i odnijela važne bodove iz Slavonskog Broda

Autor: Teo Cilar

Hrvatska je današnjim porazom izgubila sve izglede za plasman na Europsko prvenstvo.

Hrvatske su košarkašice pred gotovo punom dvoranom u Slavonskom Brodu poražene od Italije u 5. kolu kvalifikacija za Eurobasket koji se iduće godine igra u Latviji i Srbiji. Našim je košarkašicama samo pobjeda donosila nadu za plasman na smotru najboljih europskih momčadi, ali nakon pobjede u gostima u prvom dijelu kvalifikacija, Italija je danas uzvratila i slavila s 52:64 (15:17, 11:15, 14:18, 12:14).

Gošće iz Italije već su na samom početku dale do znanja da su u Hrvatsku došle po pobjedu koja će im osigurati plasman na Europsko prvenstvo. Hrvatska je nakon 4 minute i 40 sekundi igre ubacila svega dva poena dok su raspoložene gošće postigle 9 poena. Uslijedila je nešto bolja igra Hrvatske koja serijom 11:3 u kojoj poene postižu Tea Buzov, Lea Miletić, Antonija Sandrić i Marija Režan dolaze do prvog vodstva na utakmici. Gošće su do kraja perioda došle do prednosti 15:17.

Hrvatska je početkom druge četvrtine opet došla do vodstva nakon polaganja Ivane Tikvić koja je zaradila i pogodila dodatno slobodno bacanje za 20:19. Posljednje vodstvo Hrvatske zabilježili smo na 6:40 do kraja prvog poluvremena kada Sandrić polaganjem donosi vodstvo 24:23. Od tog trenutka gošće rade seriju 9:0 koju tricom zaključuje Elisa Penna za 24:32. Hrvatska više od šest minuta nije postigla pogodak, a post prekida Režan polganjem na tridesetak sekundi do kraja prvog poluvremena za 26:32 što je ujedno bio i konačan rezultat prvog poluvremena. 

Hrvatska je uspjela doći do minus četiri u trećem periodu, ali Italija je pobjegla na 11 poena prednosti sredinom četvrtine, a nešto kasnije i na 13 poena prednosti. Hrvatsice su smanjile na minus deset uoči posljednjih deset minuta, bilo je 40:50 za gošće. 

Italije je u posljednjoj dionici, nakon dvije minute igre povisila na 40:53, a Hrvatska je na prve poene čekala više od četiri minute kada Nina Premasunac ubacuje dva slobodna bacanja, niti dalje nije bilo ništa bolje za Hrvatsku jer u iduće tri i pol minute tek Sandrić pogađa jedno slobodno bacanje, a Italija bježi na 43:61 što je ujedno bila i najviša prednost na susretu. Do kraja utakmice naše su cure smanjila na konačnih minus 12 te su na žalost izgubile sve izglede za plasman na Europsko prvenstvo. Italija već može slaviti prvo mjesto skupine jer iako im ostaje još utakmica s drugoplasiranom Švedskom, teško je za očekivati da reprezentativke Švedske u Italiji mogu nadoknaditi minus 22 iz prve utakmice iz Borasa. 

Hrvatska je odigrala jednu vrlo lošu utakmicu, bilo je previše izgubljenih lopti za jednu takvu bitnu utakmicu, čak 18, a posebno je porazan bio postotak šuta. Naše su košarkašice pogodile tek 16 od 45 dvica i samo tri od 17 trica pa zato i ne čudi da je samo jedna igračica ubacila dvoznamenkast broj poena, a riječ je o Ivani Tikvić koja je zabila 11 poena uz 5 skokova. Penna najbolja kod Italije s 17 poena dok su Giorgia Sottana i Francesca Dotto postigle po 13 poena.