Hrvatska
FOTO: Izvrsna Cedevita parirala 36 minuta, ali to nije bilo dovoljno da odnese bodove iz Zadra

FOTO: Izvrsna Cedevita parirala 36 minuta, ali to nije bilo dovoljno da odnese bodove iz Zadra

Autor: Paulo Sarić

Najveći je pljesak na utakmici zaradio kapetan domaćeg sastava Šime Špralja koji danas slavi 35. rođendan.

Košarkaši Zadra pobjedom nad Cedevitom otvorili su deveto kolo HT Premijer lige. Momčad Ante Nazora na Višnjiku je pred nešto više od 1000 gledatelja svladala B ekipu aktualnog hrvatskog prvaka rezultatom 69-63. Gosti su pružili jako dobar otpor hrvatskom abaligašu, no na koncu je do izražaja došla šira klupa i objektivno veća kvaliteta dalmatinskog sastava koji je teže od očekivanog došao do šeste pobjede u prvenstvu.

Domaćini nisu dobro otvorili susret pa je trener Nazor već nakon dvije i pol minute pozvao prvi time-out ne bi li trgnuo svoje momke, no neefikasna igra s puno grešaka u napadu se nastavila što je zorno pokazivao rezultat na semaforu nakon prvih pet minuta (4-10). Ulazak Williama Magarityja malo je trgnuo Zadrane koji su izjednačili na 15-15, no Tyler Wideman je nastavio neumorno trpati te je do kraja prve četvrtine zabio 11 od 21 poena svoje momčadi, pa su Zagrepčani u drugu dionicu ušli s minimalnom prednošću.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Sve do odlaska u svlačionice gledali smo igru koš-na-koš. Čitavo je vrijeme bila primjetna ideja gostujućeg trenera Ivana Kapova da njegovi igrači igraju plitko na Mislava Brzoju i Luku Božića što je urodilo plodom jer je potonji u prvom poluvremenu pucao tri trice, jednako kao u svih osam dosadašnjih utakmica domaćeg prvenstva, promašivši sve tri, pa se na veliki odmor prišlo s 34-37. Kao što rezultat pokazuje, nije to bila dobra igra zadarskog sastava koji je izgledao prilično tromo u prvih 20 minuta. Očito je pauza uzela svoj danak…

Iako su domaćini sa 6-0 otvorili drugo poluvrijeme, mladi se igrači Cedevite nisu dali lako slomiti. Bošnjak je s četiri vezana poena zaustavio nalet Zadra, a dobra je obrana gostiju nastavila tjerati Nazorove trupe na brojne izgubljene lopte pa su rezerve 'Vitamina' punih 30 minuta držale suparnika u šahu. Uz reprezentativca Bošnjaka konce je vukao mladi Toni Perković, a dobru je rolu imao i Antonio Jordano pa se u odlučujuću dionicu ušlo s 53-56 za Zagrepčane.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Kako je vrijeme odmicalo u domaće se redove uvlačila sve veća nervoza, a da nevolja nikad ne dolazi sama pobrinule su se i ozljede Mislava Brzoje i Petra Marića koji su morali propustiti završnicu dvoboja. U posljednje se četiri minute ušlo s poravnatim rezultatom (61-61), no onda su Krajina i Božić povezali po četiri koša i prelomili utakmicu te donijeli svojoj momčadi teško izborenu pobjedu.

Najefikasniji u redovima Zadra bili su Domagoj Vuković i William Magarity s 12, odnosno 11 koševa, dok je najbolji kod Cedevite bio Domagoj Bošnjak s 19 poena, pet skokova i četiri asistencije.