Hrvatska
FOTO: Izvrsni Šarić i Zubac odveli Hrvatsku do drugog kruga

FOTO: Izvrsni Šarić i Zubac odveli Hrvatsku do drugog kruga

Autor: Paulo Sarić

Posao protiv Rumunja odrađen bez stresa.

Nakon što je prije tri dana u Trstu svladala Italiju, Hrvatska je danas odradila posao protiv Rumunjske i s dvije pobjede završila prvi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Momci izbornika Dražena Anzulovića od samog su početka pokazali da su kvalitetnija momčad i na krilima raspoloženog NBA dvojca svladali Rumunje rezultatom 63-90.

Iako je Hrvatska povela 0-6, domaćini nisu dopustili da ih slabiji start obeshrabri. Igrači nesuđenog trenera Zadra Zare Markovskog ubrzo su se konsolidirali i narednih desetak minuta držali u priključku. Sa šuterski rezerviranim Bojanom Bogdanovićem hrvatska se reprezentacija u prvoj četvrtini nije uspijevala odvojiti pa je Giordan Watson na početku 12. minute položio za 22-21, prvo vodstvo Rumunjske, da bi napad kasnije Emanuel Cate koji je u veljači stvarao ogromne probleme Skelinovom momčadi povećao na plus četiri. Upalilo je to alarm kod Dražena Anzulovića koji je pozvao minutu odmora nakon čega je Hrvatska zaigrala kako zna i može.

Agresivna obrana otupila je oštricu rumunjskih napada, a iz fluidnog napada su dolazile čiste prilike za poentiranje pa su Zuline trupe učas otišle na dvoznamenkastu prednost. Granicu je tricom u 19. minuti probio Filip Krušlin da bi razlika do odmora narasla na plus 13 (31-44). Posebno je upečatljiv u tim trenucima bio mladi Ivica Zubac koji je potvrdio da je velika vrijednost hrvatskoj reprezentaciji.

FOTO: fiba.basketball

Ako je i bilo sumnje u laganu pobjedu, nju je dvjema vezanim tricama na otvaranju drugog dijela otklonio Bojan Bogdanović. Babo, koji je u prvom dijelu više tražio suigrače nego koš, u samo 55 sekundi je doveo Hrvatsku nadomak 20 razlike. Nalet naše reprezentacije zaustavio se na 4-24. a za razliku od četvrtka opuštanja ovaj put nije bilo pa su hrvatski reprezentativci mirno priveli utakmicu u svoju korist. Priliku su na kraju dobili i igrači s klupe, pa je svoj seniorski debi u natjecateljskim utakmicama upisao i mladi Splićanin Mate Kalajžić koji je susret završio s dva poena.

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je NBA dvojac Dario Šarić i Ivica Zubac koji su ubacili 22, odnosno 20 poena, čemu je Šiši dodao 12 skokova i pet asistencija, dok je bolji od ostalih u rumunjskim redovima bio Watson s 20 koševa i osam dodavanja.

Hrvatska je ovom pobjedom odradila što je trebala te s polovičnim omjerom (3-3), odlazi u drugi krug kvalifikacija gdje ju čekaju Litva, Mađarska i Poljska.