Europa i Svijet
FOTO: James uništio Bayern i poslao ih u tužnom raspoloženju na Oktoberfest

FOTO: James uništio Bayern i poslao ih u tužnom raspoloženju na Oktoberfest

Autor: Teo Cilar

Mike James odigrao je jednu od najboljih partija u povijesti Zadar Basketball Tournamenta i odveo Olimpiu do trećeg mjesta.

Euroligaš iz Milana preokrenuo je 18 poena minusa iz druge četvrtine i na kraju slavio protiv Bayerna rezultatom 82:77 na krilima nezaustavljivog Mikea Jamesa koji je s 32 postignuta poena potvrdio da je uvjerljivo najbolji strijelac ovogodišnjeg turnira. 

Olimpia Milano otvorila je utakmicu poenima Mikea Jamesa, a na drugoj strani nakon minute i pol poravnao Petteri Koponen. Nakon što je Bayern došao do vodstva 9:6, pune tri minute ostavili su Olimpiu bez poena. S četiri poena Leona Radoševića i uz dvicu Maodo Loa, bavarski sastav bježi na 15:6. Post Milana prekida James dvicom, a raspoloženi Koponen i Radošević povisuju na 11 poena prednosti. Četvrtina je završila s dvije trice, prvu je ubacio James, a drugu sa zvukom sirene iz teške pozicije Stefan Jović za 27:15 Bayerna. Valja spomenuti kako je James ubacio 10 od 15 poena Milana u prvom periodu.

Bayern je nastavio u istom ritmu i u drugoj četvrtini. Krenuli su serijom 10:3. Prvo je Nihad Đedović ubacio tricu pa dvicu, Vladimir Micov s druge strane pogađa tricu, Jović na drugoj strani također, a poslije novog neuspješnog napada Milana, Nemanja Dangubić dvicom vodi do najviše prednosti minhenskog sastava od 37:18. Trener Simone Pianigiani je u tim trenucima konačno pronašao raspoloženu petorku koja je smanjila prednost na 44:31, a u prostalih minutu i pol prvog poluvremena, Micov stavlja tricu, a James iz teške pozicije dvicu kojom su smanjili na svega 44:36. 

Olimpia je drugo poluvrijeme otvorila serijom 5:0 dvicom vrlo raspoloženog Jamesa i s tri pogođena bacanja Nemanje Nedovića te prilaze na samo tri poena zaostatka. James je nastavio trpati, priključili su mu se Micov i Jeff Brooks što je donijelo potpuni preokret rezultata. Milano je po prvi puta od početka utakmice imao vodstvo. Poveli su 57:54, ali rezultat je ubrzo izjednačio Alex King tricom na tri minute prije kraja perioda. Od tog trenutka pa do kraja četvrtine, Olimpia radi seriju 7:2 u kojoj James postiže pet poena, a posebno je atraktivna bila dalekometna trica od table. Američki je bek do kraja treće četvrtine zabio 25 poena. 

Stečenu prednost Olimpia je održavala, a nakon što je prvo Mindaugas Kuzminskas ubacio tricu, poslije promašenog napada Bayerna još jednu stavlja nemanja Nedović za 78:67 na 3:15 do kraja utakmice. Bilo je ovo prvo dvocifreno vodstvo Milana na utakmici. Stečenu prednost Olimpia je zadržala do kraja susreta i na kraju zasluženo slavila u jednoj zaista zanimljivoj utakmici za gledatelje koji su mogli vidjeti preokret i povratak Milana s minus 18. 

Mike James je briljirao u ovoj utakmici i s 32 poena potvrdio da je najbolji strijelac turnira. Uhvatio je i 4 skoka te imao tri asistencije uz valorizaciju 33. Jako dobru i svestranu partiju odigrao je Micov koji je uz 15 poena uhvatio 7 skokova i 6 je puta uspješno asistirao dok je Nedović zabio 14 poena. 

Kod Bayerna najbolji Lo s 15 poena i 4 asistencije dok je Radošević odigrao najbolju utakmicu na turniru u kojoj je ubacio 14 poena uz 3 skoka.