Hrvatska
FOTO: Jazine u pravoj drami sačuvale nadu u ostanak

FOTO: Jazine u pravoj drami sačuvale nadu u ostanak

Autor: Paulo Sarić

Ni premoć u skoku ni 13 trica nije pomoglo gostima.

Jazine Arbanasi su pred 173 gledatelja u 21. kolu HT Premijer lige svladale KK Zagreb rezultatom 101-97 i došle do svoje četvrte pobjede kojom su zadržale nadu za ostanak u elitnom razredu hrvatske košarke. Iako je izgledalo da je momčad Luke Bujasa sve riješila već u prvoj četvrtini tijekom koje se odvojila na ogromnih 25 razlike na kraju smo svjedočili pravoj drami koja je odlučena u posljednjoj minuti.

Zagrepčani su se držali prve tri minute, a onda je krenuo nezaustavljivi nalet domaćina. Žuta je podmornica napravila seriju 26-1 i sa sedam trica u prvih deset minuta torpedirala 'Mrave'. Bujasovi su momci zatvorili sve prilaze svom obruču i punih šest minuta nisu primili koša iz igre zahvaljujući čemu su već krajem prve četvrtine imali velikih 26 koševa prednosti (34-8).

Gosti su se razbudili u drugoj dionici i podigli agresivnost u obrani na što Zadrani nisu dobro reagirali te su upali u seriju izgubljenih lopti što je sastav Nikole Garme iskoristio da serijom 2-11 priđe na minus 13 (45-32) da bi koju minutu kasnije priprijetio i da se primakne na jednoznamenkasti zaostatak, no Macner je izgubio loptu pa je Sarajlija položio za 53-39 s koliko se i otišlo na odmor.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Jazine su bolje otvorile nastavak i tricom Mirze Sarajlije otišle na plus 20 u 22. minuti (62-42), no Zagrepčani se nisu predavali te su serijom 1-9 prišli na minus 11, najmanji zaostatak nakon sredine prve četvrtine A tada je uslijedio potez utakmice Remija Barryja. Mladi je Francuz ukrao loptu, sjurio se u kontru i zakucao uz prekršaj Kruna Macnera.

Taman kad se očekivalo da će se tonus ponovno okrenuti u korist domaćina uslijedila je dalekometna paljba Zagreba. Luka Tomas je pogodio jednu, a Macner dvije trice, dok su Krapić i Proleta dodali po jedno bacanje pa je na semaforu učas svijetlilo 68-64. Samo četiri razlike za Jazine. Kad je Ante Krapić ubacio novu tricu, desetu svoje momčadi, za minus jedan (70-69) bilo je jasno da počinje nova utakmica.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Iako su Jazine imale rezultatsku inicijativu većim dijelom posljednje četvrtine visoki je Zadranin u redovima novozagrebačke momčadi povezao deset koševa u ključnim trenucima i u 36. minuti doveo 'Mrave' do prvog vodstva u utakmici (89-90). Izgledalo je kao da sva voda ide na gostujući mlin, no kada je najviše trebalo potegli su najiskusniji. Prvo je Teo Petani zabio tricu, potom je Franko Šango bio precizan s poludistance da bi seriju 7-0 dvama bacanjima zaključio kapetan Marin Zrnić. Do kraja smo gledali pravu dramu i seriju slobodnih bacanja u kojima su precizniji bili domaćini koji su na koncu izborili vrijednu pobjedu koja im daje impuls za završetak sezone.

 Zadrane su do bitnog trijumfa u borbi za ostanak vodili Barry i Sarajlija s 25, odnosno 24 poena čemu je potonji dodao devet asistencija i sedam skokova, dok je najefikasniji u redovima poraženog sastava bio Krapić s 31 košem i deset uhvaćenih lopti.