Hrvatska

Arhiva

FOTO: Jedinstvena kadetska liga kreće zagrebačkim derbijem

FOTO: Jedinstvena kadetska liga kreće zagrebačkim derbijem

Autor: Paulo Sarić Photo: Marin Sušić

Danas je u prostorijama HKS-a održan ždrijeb kadetske lige.

Hrvatski košarkaški savez u posljednje je vrijeme pokrenuo mnoštvo novih projekata, a jedan od njih je i „Jedinstvena kadetska liga“ koja sa svojim prvim izdanjem počinje za nešto manje od deset dana, 12. siječnja. Po prvi put u povijesti u jedinstvenom će se natjecanju susreti najbolji klubovi u kadetskom uzrastu iz cijele države. U ligi sudjeluje deset momčadi, od čega se devet ekipa kvalificiralo kroz natjecanja po regijama dok je riječki FSV dobio pozivnicu.

- Izuzetno je bitno da talentirani igrači ostanu u Republici Hrvatskoj i budu u mogućnosti igrati u kvalitetnoj konkurenciji, a ne da s već s 12-13 godina odlaze vani. Stoga smo pokrenuli projekt jedinstvene kadetske lige u kojoj će se natjecati sve regije. Do sada smo imali situaciju da se momčadi s kontinenta, iz Zagreba, sučele s onima iz Dalmacije tek na završnom turniru – rekao je prije nekoliko tjedana na konferenciji HKS-a glavni tajnik Josip Vranković.

Uistinu, prijašnji je sustav u kojemu su se klubovi natjecali po regijama onemogućavao međusobne susrete ponajboljih hrvatskih ekipa. Tako su se, na primjer, kadeti Splita, Šibenika ili Zadra mogli susresti sa svojim vršnjacima iz Cedevite, Cibone ili Zagreba tek na završnom turniru gdje bi odigrali jednu ili možda tek dvije utakmice.

FOTO: Basketball.hr (Šime Zelić)

Novi je projekt zamišljen kako bi se premostile prijašnje prepreke i omogućilo mladim košarkašima natjecanje protiv ponajboljih vršnjaka iz čitave države. „Jedinstvena kadetska liga“ imat će 18 kola te će momčadi igrati međusobno kod kuće i na strani, a liga će trajati pet mjeseci.

Kao i prijašnjih sezona prva će se četiri kluba plasirati na „Završnicu mlađih dobnih kategorija“ koja će se i ove, kao i prošle godine, organizirati na jednome mjestu. Novitet je da će se klubovi koji se ne uspiju plasirati na završnicu imati priliku kvalificirati u „Kup regija“ čije će se finale također odigrati na istom mjestu kao i „Završnica za mlađe kategorije“.

Hrvatski košarkaški savez omogućio je središnje praćenje kadetske lige, pa će se na jednom mjestu moći pronaći statistike svih utakmica, a osim LIVE praćenja same statistike omogućen je i prijenos utakmica na YouTube kanalu, pa će svi zainteresirani moći besplatno pogledati predstave najboljih kadeta u Republici Hrvatskoj.

KLUBOVI: Bjelovar, Cedevita, Cibona, Dubrava, Dubrovnik, FSV, Pazin, Slavonski Brod 1946, Split i Zadar.