Europa i Svijet
Hrvatska
Ženska košarka
FOTO Kadetkinje u četvrtfinalu Europskog prvenstva! Sljedeći protivnik je Finska

FOTO Kadetkinje u četvrtfinalu Europskog prvenstva! Sljedeći protivnik je Finska

Velika pobjeda


HRVATSKA – BELGIJA 90:72 (20-18, 19-14, 28-20, 23-20)

Ženska U16 reprezentacija pobijedila je u osmini finala reprezentaciju Belgije i plasirala se u čevrtfinale Europskog prvenstva A divizije. Time je ostvaren osnovni cilj – ostanak u A diviziji je osiguran, a sve nadolazeće utakmice bit će užitak za navijanje. Podsjetimo, prošle su se godine izabranice Tatjane Jacović s prvenstva vratile kao brončane, tako da potencijala i talenta sigurno ne nedostaje.


Prvu su utakmicu na ovom prvenstvu izgubile od Poljske tek za koš, zatim s istom razlikom dobile Italiju i dosta uvjerljivije Izrael (81:70). Danas je nastradala Belgija.

Nakon potpuno izjednačene prve četvrtine i deset minuta borbe koš za koš, u drugoj je četvrtini Hrvatska potpuno obrambeno zatvorila belgijske vršnjakinje, ostavivši ih četiri minute igre bez pogotka i istovremeno skočivši u vodstvu s 23:19 do 32:19. Naravno, tako je rano u utakmici bilo teško tvrditi da je ishod odlučen, no igra Hrvatske zaista je bila na razini više pa se vodstvo pomalo povećavalo, do najviše 24 poena razlike. Nakon 87:63 na tri i pol minute do kraja utakmice, trenerica Jacović uvela je u igru i djevojke s klupe, a semafor je pri sireni za kraj pokazao 90:72.

Prvo ime utakmice bila je Lena Bilić s 29 poena, 7 skokova, 7 asistencija i dvije blokade. Slijedile su je Olivia Vukosa s 22 poena i 18 skokova i Hana Arnautović s 19 poena, 7 skokova i 4 asistencije. Trojac je to koji je i na prethodnim utakmicama najviše punio koševe, uz sjajnu komunikaciju na terenu.

Hrvatska će se u četvrtfinalu susresti s reprezentacijom Finske koja je pobijedila domaćina Tursku. Utakmica je na rasporedu sutra, 16.8. s početkom u 18 sati.