Hrvatska
FOTO: Kako je dobro vidjeti te opet…

FOTO: Kako je dobro vidjeti te opet…

Autor: Paulo Sarić

Fešta košarke s humanitarnim naglaskom napunila 'Hram košarke'.

Zadar je večeras svjedočio košarkaškoj fešti. U pravom smislu te riječi. U kultnim Jazinama, hramu ne samo zadarske već i hrvatske košarke, okupilo se gotovo 3000 ljudi. A sezona počinje tek za dva tjedna…

U sparnoj dvorani koja je ovo ljeto dobila obnovljeno ruho, u dvorani u kojoj je temperatura bila i dvadesetak stupnjeva više nego vani, okupilo se gotovo tri tisuće navijača, tri tisuće zaljubljenika u ovaj sport koji su došli pozdraviti momčad KK Zadar koja je po prvi puta ove sezone izišla pred domaću publiku.

Pripremni susret u kojem su snage odmjerile dvije zadarske momčadi, KK Zadar i novoosnovani KK Diadora, organiziran je u suradnji dvaju klubova te UN Tornado, a prikupljena će sredstva ići u humanitarne svrhe - udruzi Down sindrom Zadarske županije i lokalnim osnovnim školama kojima će biti donirana košarkaška oprema.

Od samog prilaska 'Hramu košarke' bilo je jasno da se nešto posebno događa. Jazine su ipak dvorana koja uistinu ima poseban duh, vlastiti etos kakvog je teško osjetiti na ostalim sportskim borilištima. Ljudi su počeli pristizati i sat vremena prije početka susreta, kao u neka stara, gotovo zaboravljena vremena, a kada se tribinama zaorio pljesak za mlade Zadrane s Downovim sindromom i, naravno, za igrače Diadore i Zadra, vrijeme kao da se vratilo desetak godina unatrag.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Dok su se orili stihovi 'Kamene Dalmacije', pjesme koja je možda bolje nego iti jedna druga obilježila posljednje godine u Jazinama, a atmosfera htjeli ili ne htjeli vraćala u prošlost, svjetla reflektora bila su uperena u mladog Duju Bralu.

Trenutak u kojem se spojila prošlost s budućnosti.

Zlatni kadet s Europskog prvenstva igranog u Novom Sadu dobio je simbolična priznanja obaju klubova, zaradio pljesak i upoznao širu zadarsku javnost, onu koja ne prati mlađe kategorije, sa svojim talentom i uspjehom.

Još uoči prvog podbacivanja dvoranom se prolomio stari hit Novih fosila, u prilagođenoj zadarskoj verziji. Zadrani u novu sezonu ne ulaze kao favoriti za osvajanje prvenstva, no današnji je događaj još jednom pokazao da košarka i dalje ima posebno mjesto u Donatovom gradu.

Susret je ujedno bio i prilika da se javnost upozna s KK Diadora koji će se od ove sezone natjecati u A2 ligi jug. Mladi Zadrani, entuzijasti kako sami sebe nazivaju, možda i nisu prava provjera za hrvatskog abaligaša, no zanimljiva su priča koju vrijedi popratiti u budućnosti.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Diadora je agresivno otvorila dvoboj i povela tricom bivšeg juniora Zadra Anđela Ivanova, no bilo je to njihovo jedino vodstvo na utakmici. Zadar je brzo uspostavio kontrolu nad rezultatom te se do isteka prve četvrtine odvojio na dvoznamenkastu razliku. Prvih je deset minuta završilo prednošću abaligaša 16-5 i premda se u nastavku opustila ruka igračima Diadore koji su u drugoj dionici ubacili 12 koševa, a priliku su u redovima Zadra dobili i mladi igrači poput Jure Planinića i Luke Tomasa, razlika je nastavila rasti pa se na odmor otišlo s 39-17 za Zadar.

U drugom smo poluvremenu gledali sličnu priču. Uz podosta atraktivnih poteza svjedočili smo pravoj fešti košarke pa je priliku na parketu nakratko dobio i zlatni kadet Duje Mavra.

Razlika se do kraja nastavila povećavati, no večeras je naglasak ipak bio na druženju i širenju pozitivnih emocija iz Jazina prema Višnjiku uoči početka sezone. Kako je pisalo na transparentu ispod istoka: „Tu je sve počelo i trajat će za vjekove“…

Rezultat? Na koncu 93-56 za Zadar.

Zadrane je do treće pobjede u pripremnim susretima vodio Domagoj Vuković sa 17 koševa, dok je najefikasniji u redovima Diadore bio Josip Mrkić s 13 poena.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

KK Zadar – KK Diadora 93:56

(16-5, 23-12, 26-19, 28-20)

KK ZADAR: Špralja, Planinić, Krajina, Vuković, Božić, Marić, Little, Brzoja, Bašić, Tomas, Brala, Grant. Trener: Aleš Pipan.

KK DIADORA: Ivanov, Brković, Mrkić, Anđelić, Kabić, Mihić, Nimac, Marin, Segarić, Butić, Marčev, Troskot, Vidaić. Trener: Mario Pešut.