Hrvatska
Regija
FOTO: Katastrofalno otvaranje gurnulo Zadar na korak od druge lige

FOTO: Katastrofalno otvaranje gurnulo Zadar na korak od druge lige

Autor: Paulo Sarić

Krka, Cibona, sad i MZT. Novi podbačaj u 'utakmici sezone'.

Košarkaši Zadra pred nešto manje od 1500 gledatelja poraženi su u prvoj utakmici razigravanja za ostanak u ABA ligi. Groznih 25 minuta ubacilo je domaćine u rupu iz koje se nisu uspjeli izvući pa je MZT na koncu slavio rezultatom 83-89 i poveo 0-1 u borbi za ostanak među jadranskom elitom.

Proteklih je nekoliko tjedana u KK Zadar trajala opća mobilizacija pred razigravanje za ostanak u ABA ligi. Trener Nazor od svojih je momaka tražio maksimalnu spremnost i motiviranost, a napetu je atmosferu pokušao razbiti šalama o čistoći skopskog zraka. Suprotno najavama punih 25 minuta njegovi su momci bili ti koji su bili zagušeni i hvatali dah. 'Protjerani kapetan' Ive Ivanov je povukao u prvim minutama, uskoro se nadovezao i gostujući šut za tri poena, da bi posvemašnju bezidejnost hrvatskog sastava potvrdio rezervni centar Andrija Bojić pa je semafor u jednom trenutku pokazivao i ogromnih 28 razlike za Makedonce.

Probudio se Zadar u posljednjih desetak minuta, no za potpuni povratak nije bilo vremena. Ostali su Dalmatinci za dlaku prekratki te ih idući tjedan očekuje bitka za Skopje u kojoj nemaju pravo na pogrešan korak.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Premda je trica iz neočekivanog izvora, iz ruku Luke Božića, nagovijestila dobro otvaranje Zadra bila je to samo optička varka. Dalekometni ubačaji Woodarda i Medforda ugrađeni u seriju 0-10 natjerali su trenera Nazora na ranu minutu odmora, da bi situacija ubrzo postala još neugodnija po domaći sastav. Nova trica Woodarda odvela je MZT na plus 12 (5-17), a u tim je trenucima u domaćim redovima igrao samo Božić koji je ubacio prvih sedam poena Dalmatinaca, odnosno devet od prvih 11 ili 12 od prvih 16 koševa svoje momčadi. S druge je strane dominirao prošlosezonski igrač Zadra Ive Ivanov koji je pod dubioznim okolnostima napustio momčad iz rodnoga grada.

Situaciju su dodatno pogoršali problemi s najboljim strijelcem domaćina u ABA ligi Mariom Littleom koji je nakon tri minute izišao iz igre i odmah se zaputio prema svlačionici. Premda se iskusni Amerikanac uskoro vratio na rub klupe, u igru se vratio tek na otvaranju druge dionice. Upravo su njegovi koševi s linije slobodnih bacanja nakratko primaknuli Zadar na jednoznamenkasti zaostatak (22-30), no nije dugo trebalo da Makedonci ponovno krenu u nalet. Američki duo sa skopskom adresom torpedirao je momke u bijelo-sivim dresovima koji su u prvih petnaestak minuta upravo tako i izgledali. Blijedo i sivo.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Woodard je do tad već ubacio 16, Ivanov 13, a Medford 11 poena, a semafor je pokazivao 26-47 za MZT, pa su tribine počele tražiti odlazak uprave. Zanimljivo, većinom oni dijelovi zbog kojih je KK Zadar u posljednje dvije sezone platio gotovo 100.000,00 eura kazne...

Rezultat je trend, ideal je vječan?

Izgubljeno su izgledali Zadrani na obje strane parketa o čemu svjedoči i devet izgubljenih lopti u prvih 20 minuta, uz još pokoju neupisanu, te čak 57 primljenih poena pa su, koliko god to paradoksalno izgledalo, Nazorovi momci još i mogli biti sretni s 21 poenom minusa s koliko su otišli u svlačionice.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Drugo je poluvrijeme započelo slično prvome. Domaćini su ubacili prve poene, a onda je uslijedio nalet Makedonaca. Ovaj put 0-9 za 28 poena viška Kočovljevih momaka. I tu su gosti stali.

Kako je stao šut stao je i MZT pa se prednost počela topiti iz minute u minutu. No, situacija je i dalje izgledala nezahvalno po Dalmatince koji su u posljednju četvrtinu ušli s minus 18 (61-79) pa se na tribinama mogla čuti šala koja je kazivala da je Zadru dovoljno svaku preostalu minutu dobiti s dva poena kako bi stigao do velikog preokreta.

I čudo se umalo dogodilo.

Little je počeo pogađati u napadu, a Vuković je odigrao nekoliko dobrih rola za novu nadu domaćina. No, bilo je prekasno. Promašaj Božića s linije penala pri minus pet (82-87) 50 sekundi prije kraja i osobna pogreška Vukovića za dva slobodna bacanja Woodarda riješili su svaku dilemu.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Andrija Bojić i James Woodard s 24, odnosno 22 koša, dok je Ivanov završio s 19 poena. Jedini raspoloženi u domaćim redovima bio je Božić s 19 koševa, devet skokova i osam asistencija.