Hrvatska
Regija
FOTO: Kobna četvrta četvrtina skupo koštala Zadrane

FOTO: Kobna četvrta četvrtina skupo koštala Zadrane

Autor: Paulo Sarić

Nakon novog poraza Zadrani su u teškoj situaciji.

Dok je većini ljudi Drama tek grad u sjeveroistočnoj Grčkoj, navijačima Zadra u posljednjih nekoliko susreta ABA lige prava drama se nalazi - pod svodom Krešinog doma. Za razliku od utakmica protiv Crvene zvezde i Mege, večeras su više koncentracije u samoj završnici imali gosti, pa su uzdignutih ruku parket napustili košarkaši Igokee koji su rezultatom 81-88 došli do svoje šeste pobjede u regionalnom natjecanju.

Nakon početnog odmjeravanja snaga u kojemu su nešto uspješniji bili 'Igosi', Zadrani su u četvrtoj minuti pronašli povoljne vjetrove i krenuli u nalet. Koincidiralo je to, nekako, s izlaskom Kellera s parketa. Kapetan Ivanov je započeo i završio domaću seriju 11-0 nakon koje je trener Bajić zatražio čašicu razgovora sa svojim igračima. Mogli su plavo-bijeli i bolje kapitalizirati razdoblje nadahnute igre da u razmaku od desetak sekundi nisu dvaput izgubili loptu poklonivši lagana polaganja Keenanu Evansu, no dobra rola Martina Junakovića koji je u početnih sedam minuta ubacio isto toliko poena ubrzo je dovela Dalmatince nadomak dvoznamenkaste prednosti, da bi granicu probio Allen za 22-12.

Početak druge dionice donio je i prvi ulazak viroznog Dominika Mavre u igru, a koliko znači svojoj momčadi 25-godišnji Zadranin je pokazao s dvije asistencije u prva tri napada, oba put Vukoviću, za plus 14 i novu minutu odmora Igokee. Izvrstan je u tim trenucima bio visoki Riječanin koji u posljednjim tjednima igra košarku karijere. Skakao je 'Vuk' i zabijao, pa nije ni čudo da je povratak Igokee uslijedio taman u trenucima kada je Domagoj Vuković sjeo na klupu.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Pokušao je trener Jusup s Kellerom, no mađarski reprezentativac je na terenu činio više štete nego koristi, pa je priliku nakratko dobio 'roviti' Fundić. Zbog ozljede, ali i nedostatka centimetara, bez većeg učinka, što su gosti iskoristili da se serijom 3-10, uglavnom iz reketa, prišuljaju na samo četiri poena zaostatka.

Upali su Jusupovi momci u napadačku krizu iz koje se nisu izvukli sve do polaganja Junakovića za 38-36, što svjedoči da su 'Igosi' pretkraj prvoj poluvremena stigli i do potpunog egala.

Ipak, nova trica Allena poslužila je Zadranima kao 'bronhi' pred odlazak u svlačionice.

Domaći je trener od prve minute drugog poluvremena na teren ponovno poslao svog ljubimca Akosa Kellera što je gostima, prije svega Đorđu Gagiću, sjelo kao kec na desetku. Rođeni Benkovčanin povezao je par napada i učas stigao do 18. poena, davši prijeko potrebni impuls svojoj momčadi.

Na tom su tragu 'Igosi' nastavili veći dio treće četvrtine. Dalibor Ilić je povezao tricu i zakucavanje, da bi koji napad kasnije Green položio za 51-54 i novu minutu odmora Zadra.

Predah je ipak imao pozitivan učinak na domaće košarkaške koji su s Vukovićem na parketu zaigrali nešto čvršće u obrani i fluidnije u napadu i ponovno pronašli povoljne vjetrove.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Trica Domagoja Vukovića zagrijala je motore napadačke igre, priključio se i Allen, dok je obrana u tim trenucima bila skoro pa granitna za seriju 13-3 i ugodnih plus sedam pred odlučujućih deset minuta (64-57).

No, uporni gosti se nisu predavali. Kada je najviše trebalo svoje prve poene je ubacio Milan Vulić, pomogli su malo i suci koji su u par navrata propustili suditi „šetnju Kalelargom“, nešto više bolje građenje skoka, i eto Bajićevih trupa u egalu pet minuta prije kraja.

Za nj se tricom pobrinuo Evans za 71-71.

Gostujući su nalet nakratko prekinuli Ahmed i Ivanov, no nekoliko dekoncentriranih reakcija u obrani dopustilo je gostima da u prijelomnim trenucima krenu u seriju 0-9 i dođu na korak od velikog trijumfa. Prvo je Evans iskoristio dva od tri slobodna bacanja, da bi potom Lešić i Gagić s četiri poena kapitalizirali nesportsku pogrešku Ivanova, a Vulić iz kuta zabio za 75-82.

Bili su to trenuci koji su riješili pitanje pobjednika i ostavili KK Zadar u nezavidnoj situaciji pri dnu tablice regionalne lige s gorim međusobnim omjerom od svih konkurenata za ostanak.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Gagić s 23 koša te Ilić s 21 poenom, dok je domaćine predvodio Bryon Allen s 19 koševa i osam asistencija.