Hrvatska
FOTO: Kome zapravo koriste tenzije u košarkaškim dvoranama?

FOTO: Kome zapravo koriste tenzije u košarkaškim dvoranama?

Autor: Saša Ćirić

I, još važnije, zašto?

Danas, s početkom u 17:30, na Gripama će snage odmjeriti KK Split i GKK Šibenik u četvrtom kolu HT Premijer lige. Splićani igraju jako dobro na dva kolosijeka, te nakon jedva mjesec dana imaju na kontu tek dva poraza - jedan u domaćem prvenstvu od sjajne premijerligaške postave Cedevite, a drugi u nes(p)retnoj završnici prije nekoliko dana na svom parketu od sarajevskog Sparsa.

Šibenčani su sezonu otvorili pobjedom nad Goricom na domaćem parketu, da bi nakon toga upisali dva poraza, od kojih je svaki bolan na svoj način. Gostovanje kod Cibone je bilo obilježeno padom u drugom dijelu i nekim dvojbenim sudačkim odlukama, dok je domaća utakmica protiv Vrijednosnica Osijek ogolila loše strane mlade šibenske momčadi do krajnjih granica.

U današnji susret obje momčadi ulaze s hendikepom. Kod Žutih će izostati Jamel Morris, koji se ozlijedio protiv Sparsa, dok su u redovima Narančastih zbog raznih zdravstvenih problema upitni Matija Poščić, Marko Grozdanić, Ivan Gulin i motor momčadi Martin Junaković. Neigranje glavnih igrača je veliki hendikep za momčadi, jer susreti ovih klubova su oduvijek plijenili kvalitetnom igrom, neizvjesnim završnicama i nevjerojatnim potezima. Usto, bili su mamac za gledatelje, koji bi uvijek dupkom ispunili Gripe ili Baldekin.

Iz tog razloga nas uvijek zaboli srce kada vidimo poluprazne dvorane. A kada je to posljedica stvaranja barijera i tampon-zoni u svrhu prevencije od nereda na tribinama, osjećaj je još gori.

Zbog sigurnosnih mjera sektor H neće biti otvoren na utakmici Split - Šibenik što se u sklopu 4. kola HT Premijer lige igra u subotu 27. listopada s početkom u 17.30 sati. Za pretplatnike sektora H osigurali smo mjesta u B loži u koju se ulazi na službenom ulaz u klub. Hvala na razumijevanju, vaš KK Split.

Ovim riječima KK Split je pozvao navijače koji imaju pretplate za sektor H da se za potrebe utakmice visokog rizika sa Šibenikom prebace na neke sigurnije lokacije, kao što je B sektor. Ne znamo točan kapacitet H sektora, ali se gotovo sigurno radi o troznamenkastom broju. Stotinu, ili nekoliko stotina ljubitelja košarke, ostat će uskraćeno za mogućnost prisustvovanja tom sportskom događaju. Neki Ante ili Ivan će tako tumarati po tribinama tražeći zamjenski sektor. Nemojmo sad cjepidlačiti oko prosječnog broja gledatelja, odnosno postotka popunjenosti hrvatskih sportskih borilišta, osobito ne na Gripama. Ponekad je bolje imati trećinu popunjene dvorane ljudima koji vole i razumiju košarku, nego imati zdanje prenatrpano starletama i sponzorskim gostima. 

U konačnici, sve to je manje bitno od važne poante koja se šalje ovakvim proglasima. Da se razumijemo, KK Split nije postupio pogrešno. Dapače, postupili su na najrazumniji mogući način, stvaranjem praznog prostora između domaćih i gostujućih navijača. Potonjih bi trebalo prema najavama biti poprilično, i to bi u nekim idealnim zamislima bio pravi festival košarke. Premda živimo u svijetu sterilnosti i usiljenih politički korektnih fraza, valja biti pošten i dati za pravo navijačima da se ponekad međusobno bockaju na raznorazne načine koji vam se mogu i ne moraju sviđati, koji vam zvuče infantilno i neinteligentno, ali koji ne prelaze granice dobrog ukusa. 

Ono čemu ne trebamo i ne smijemo dati da se razmaše je fizičko nasilje na sportskim terenima. Isto tako, nasilje van sportskih terena koje uključuje uništavanje javne i privatne imovine ne bi smjelo biti nešto što se na bilo koji način potiče od bilo koga. Strasti se u sportu lako rasplamsaju. No, potrebno je znati granice između navijanja i razbijanja. Razlika je drastična i šteta je da se toliko vremena i energije troši samo na tako jednostavnu stvar, ali dok god postoji potreba za tim, mora se ponavljati. Jednom kada tu, trenutno tanku, crtu podebljamo toliko da nema nikakvih dilema po tom pitanju, moći ćemo reći da smo napravili dobre preduvjete za vrhunsku atmosferu na košarkaškim utakmicama. I onda neće biti potrebe da Ante i Ive sa sektora H zbog mjera opreza tumaraju po tribinama dvorane, već će moći normalno sjesti na svoje mjesto, možda čak i pored nekog vatrenog navijača protivničkog kluba, s kojim će nakon utakmice otići na pivo.