Hrvatska
FOTO: Košarkaška 'inovacija' za prvo mjesto. Zadar s neortodoksnom petorkom svladao Cibonu

FOTO: Košarkaška 'inovacija' za prvo mjesto. Zadar s neortodoksnom petorkom svladao Cibonu

Autor: Paulo Sarić

Već se do poluvremena svih 12 igrača Cibone upisalo u strijelce, no gosti nisu imali odgovora na ideje trenera Nazora.

U derbiju 15. kola HT Premijer lige Zadar je na domaćem terenu pred nešto više od 1500 gledatelja svladao Cibonu rezultatom 79-76 i izjednačio se sa Zagrepčanima na čelu tablice. Bio je to dosta neuobičajen susret, bez iti jednog američkog igrača što je prava rijetkost na hrvatskim parketima, a na koncu je presudila još neuobičajenija postava Zadra koji se s pet visokih igrača vratio iz dvoznamenkastog zaostatka i preuzeo kontrolu nad utakmicom.

Iako je mladi Krešimir Ljubičić na samom početku lagano dolazio do željene pozicije pokraj Kristijana Krajine na kojeg je višetjedna pauza ostavila traga, a iskusni Damir Markota s distance kažnjavao slabo trčanje i pogrešne rotacije u zadarskoj obrani 'Cibosi' nisu uspjeli kapitalizirati dobro otvaranje susreta s više od pet poena prednosti koliko su imali sredinom prve četvrtine. Zadar je ubacio u brzinu više i naredne četiri minute ostavio goste bez poena iz igre rezultat čega je serija 11-1 koja je Nazorove momke odvela do istovjetnih pet poena viška (19-14).

Klackalica rezultata nastavila se njihati čas na jednu, čas na drugu stranu, no većeg odvajanja nije bilo pa smo sredinom druge dionice na parketu vidjeli i mladog Roka Prkačina, ali i junaka 'Vukova' iz splitskog susreta otprije dva tjedna Josipa Bilinovca. U takvoj je igri Zadrane vukao BB dvojac Božić-Brzoja koji su u prvih 17. minuta kombinirano ubacili 24 od 35 domaćih poena, nadogradivši dobru napadačku igru s nekoliko kvalitetnih reakcija na defenzivnoj strani terena, dok su Zagrepčani svoje strijelce puno ravnomjernije rasporedili pa se do odlaska na veliki odmor svih 12 'Cibosa' upisalo u strijelce.

Završnica poluvremena pripala je gostima koji su serijom 0-5 u svlačionice otišli s prednošću 39-44. Osim minusa i činjenice da od polaganja Mislava Brzoje u 16. minuti nisu postigli koš iz igre Dalmatincima je problem stvarala i četvrta osobna pogreška Petra Marića koji je u izostanku Vaughna i Littlea startao u prvoj petorci. Cibona je dobro otvorila nastavak i već nakon minutu i pol otišla na dvoznamenkastu prednosti (39-49), da bi Marić vrlo brzo zbog petog faula permanentno preselio na klupu.

U tim smo trenucima vidjeli dosta neortodoksnu petorku Zadra. Dva centra, dva krilna centra i krilo (Žorić-Špralja-Vuković-Dašić-Božić) ne viđaju se često zajedno na parketu, no upravo je ta postava u samo nekoliko minuta vratila Dalmatince u egal (56-56), da bi na krilima dviju vezanih trica raspoloženoj Domagoja Vukovića odvela domaćine i do prednosti.

Semafor je uoči posljednjih deset minuta pokazivao 66-61 i premda su gosti tricom kapetana Rozića u svom prvom napadu četvrte četvrtine prišli na jednoznamenkasti zaostatak, kako je vrijeme odmicalo tako se u ruke Zagrepčana uvlačila sve veća nervoza pa nije dugo trebalo da se Zadar dvama slobodnim bacanjima Luke Božića odvoji na deset poena viška (77-67).

Vrijedi istaknuti da su domaćini u 38. minuti imali čak 24 slobodna bacanja, naspram samo četiri gostujuća. Iako su 'Cibosi' nakratko priprijetili košem Krešimira Ljubičića do kraja smo gledali odrađivanje posla Nazorovih momaka koje za četiri dana čega teško gostovanje u Podgorici, dok će Cibosi u nedjelju na domaćem parketu odmjeriti snage s Megom Bemax.

Najbolji u domaćim redovima bio je Luka Božić s 21 poenom, osam skokova i četiri asistencije, dok je iskusni Luka Žorić ubacio 16. Ujednačene strijelce Cibone predvodio je Dominic Gilbert s 11 koševa.

Rezultati by SofaScore