Hrvatska
Regija
FOTO: Košarkaška rapsodija za prvu pobjedu Zadra!

FOTO: Košarkaška rapsodija za prvu pobjedu Zadra!

Autor: Paulo Sarić

Košarkaši Danijela Jusupa svojim su sugrađanima dali idealan poklon za Dan Grada Zadra.

Konačno! Zahvaljujući pravoj šuterskoj rapsodiji u kojoj su imali i nestvarnih 38 poena prednosti, košarkaši Zadra su pred nešto manje od 2000 gledatelja svladali KK Cedevita Olimpija rezultatom 101-63 i upisali prvu pobjedu u ovosezonskom izdanju ABA lige.

Nakon nervoznog i pogreškama s obje strane protkanog početka utakmice, domaćini su povezali tri napada i mini-serijom 7-0 izazvali prvi pljesak domaće publike (11-7), nagovijestivši svoje nabolje izdanje ove sezone. Cedevita se u tim trenucima oslanjala na dalekometni šut, a kako su sve lopte zapinjale na prvom obruču gosti iz Ljubljane nisu kaznili defenzivne propuste Zadra pa je trener Rimac krajem prve četvrtine odlučio pozvati minutu odmora ne bi li 'proljudikao' sa svojim igračima i upitao ih gdje je problem.

Nije mu pomoglo. Nisu se Slovenci ni okrenuli, a već su bili u dvoznamenkastom minusu!

Zadrane je na otvaranju vukao kapetan Ive Ivanov, s dvije trice se ubrzo priključio Gilbert, da bi „točku na i“ dalmatinskih pet minuta stavio Bryon Allen koji je preko ruke pogodio za 26-11.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Dok su gosti promašivali sve što su promašiti mogli (trica 0-10), igračima Danijela Jusupa je ulazilo i ono što u prvih sedam kola ne bi ni „liznulo“ obruč... Posljedica? Velikih plus 20 na Zadar (40-20) pred odlazak na veliki odmor.

Bila je to prava bajka na Višnjiku!

S koliko su srca domaćini odigrali u prvih 20 minuta najbolje ilustrira scena s kraja prvog poluvremena kada se Martin Junaković bacio ne bi li presjekao napad Cedevite i paradom u stilu Dominika Livakovića izbio loptu izvan granica terena.

U nastavku se očekivalo buđenje 'Vitamina', no umjesto narančaste zore dobili smo plavo-bijelu rapsodiju. Prvo je Allen vezao dvije trice, da bi se potom iza linije 6,75 pogodili Junaković, Gilbert i Mavra, pa je semafor sredinom treće dionice pokazivao i 68-37 za domaćine.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Sve to, prije svega, zahvaljujući izvrsnom šutu za tri poena koji je većinu vremena bio debelo iznad 50 posto.

Dalmatinci su u prvih pola sata u svim aspektima košarkaške igre nadigrali svoje večerašnje suparnike. Protok lopte, kontrola skoka, preciznost u šutu... Sve je bilo na strani domaćih košarkaša koji su, manjem padu u posljednjih deset minuta unatoč, svojim navijačima poklonili najljepši poklon za Dan Grada.

Iako je nakon ovakve predstave nezahvalno isticati pojedince, bila je to, naime, prava momčadska pobjeda, valja spomenuti da su najefikasniji u zadarskim redovima bili Ivanov i Gilbert s 22, odnosno 20 poena, dok je Cedevitu predvodio trojac Boatright-McIntyre-Simonović koji su ubacili po 11 koševa.