Hrvatska
FOTO: Krešo se vratio kući! Zadar na krilima domaće dice stigao do toliko iščekivanog trofeja

FOTO: Krešo se vratio kući! Zadar na krilima domaće dice stigao do toliko iščekivanog trofeja

Autor: Paulo Sarić

Dan za pamćenje u „Gradu košarke“.

Došao je i taj dan. Nakon gotovo 12 godina pauze, košarkaši Zadra osvojili su prvi trofej. I to onaj njima najdraži, trofej pobjednika Kupa „Krešimir Ćosić“. Nešto više od 8000 gledatelja svjedočilo je velikom preokretu Zadra koji je na krilima Dominika Mavre i Ive Ivanova nadoknadio deset poena minusa i na koncu slavio rezultatom 89-76.

Gosti su od prve minute krenuli napadati Juru Planinića u nadi da će startni centar Zadra ući u probleme s faulima. U tom naumu nisu uspjeli, ali su preko Mate Vucića stigli do lakih poena. S druge strane je odgovorio raspoloženi Junaković i doveo svoju momčad u rano vodstvo (11-4).

Trener Velić bio je hladan kao špricer.

Iskusno, jer su „Cibosi“ krenuli u nalet. Rebec je tricom pokrenuo, a Bilinovac na isti način dovršio gostujuću seriju 1-13 nakon koje je domaći strateg Danijel Jusup bio primoran pozvati prvu minutu odmora.

Uslijedio je odgovor preko, koga bi drugoga, doli Junakovića, no Cibona je već razvila svoju prepoznatljivu igru pa su domaćini trebali uložiti dosta truda ne bi li se vratili u egal. U igru su s jedne strane ušli Novačić i Bundović, a s druge Mavra i Vuković, a takav je odnos snaga išao na ruku Zadranima koji su drugu dionicu otvorili serijom 8-0 i u 12. minuti poveli 28-24.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Zagrepčani su cijelo vrijeme čekali da se otvori prilika 204 centimetra visokom šibenskom centru Filipu Bundoviću koji je postao fokalna točka njihovih napada.

Tko čeka, taj i dočeka. Uzvratio je mladi Šibenčanin s pet vezanih poena i nagovijestio povratak „Vukova“. Povukao je Matic Rebec, a nastavio raspoloženi Vucić i eto gostiju na dva posjeda prednosti (32-38). Imali su Velićevi momci koji napad kasnije i plus osam, no zatvaranje poluvremena pripalo je Zadru koji je na krilima dvaju Fundićevih ubačaja prišao na četiri poena zaostatka (39-43)

Bio je to vrlo dobar rezultat nakon prvih 20 minuta za domaću momčad koja je na oba dijela terena bila podređena gostima iz Savske. Sve to uz 14 slobodnih bacanja više. Nedostajao je učinak Bryona Allena koji je prvo poluvrijeme završio bez poena, sa samo tri šuta iz igre.

Otvaranje nastavka proteklo je u znaku dalekometnog šuta Cibone koja je u kratkom razdoblju ubacila tri trice (dvije Novačić, jednu Rebec), pa je semafor u 24. minuti pokazivao ugodnih 44-54 za zagrebački sastav. Bilo je jasno da Zadrani moraju puno toga promijeniti u svojoj igri, kako u obrani, gdje niti jedan puta nisu poslali suparnike na liniju penala, tako i u napadu gdje je protok lopte bio na vrlo zabrinjavajućoj razini.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Odgovor je uslijedio na krilima Gilberta i dobrih Allenovih reakcija na defenzivnom dijelu terena. Četiri ukradene lopte do tad samozatajnog Amerikanca rezultirale su laganim poenima i nesportskom pogreškom Gibsona, dok je mladi Australac dvama dalekometnim šutovima vratio Zadrane u egal (58-59).

Tek je počelo!

Nalet Zadra nije se zaustavljao sve do kraja treće četvrtine, a nastavio se i na otvaranju četvrte. Seriju 16-0 polaganjem je zaokružio kapetan Ive Ivanov za plus devet (68-59) i delirij na tribina.

„Cibosima“ u tim trenucima ništa nije polazilo za rukom. Šut je stao, a obrana postala šuplja poput švicarskog sira.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Prekid krvarenja nakratko je donio Novačić s linije penala. Bila su to prva slobodna bacanja Cibone.

U 32. minuti!

Domaćini su nošeni fanatičnim navijanjem i dobrom rolom domaćih momaka Mavre i Ivanova uskoro otišli i na dvoznamenkastu prednost (75-62) nakon čega je priči zapravo bio kraj. Prednost je nastavila rasti te je više od 8000 srca željno čekalo istek vremena da sa svojim ljubimcima proslave toliko željeni trofej.

Zagrljaji, pjesma, smijeh… Plač. Bilo je tu svega. Kao i uvijek kada košarkaški Zadar slavi!

Domaćine su do trofeja vodili Mavra i Ivanov s 20, odnosno 18 poena, dok je najefikasniji u gostujućim redovima bio Vucić s 20 koševa.