Hrvatska
Regija
FOTO: Kriza Zadra se nastavlja. Novi poraz u Laktašima za najgore otvaranje u povijesti ABA lige

FOTO: Kriza Zadra se nastavlja. Novi poraz u Laktašima za najgore otvaranje u povijesti ABA lige

Autor: Paulo Sarić

Allen i Keller nisu mogli sami.

Nakon Budućnosti, Krke, Mega Bemaxa i Cibone i Igokea se osladila protiv Zadra koji je večeras upisao peti poraz u ABA ligi. U pravoj igri mačke i miša u kojoj su se kao na traci izmjenjivale serije čas jedne, čas druge momčadi, više su smirenosti i kvalitete u samoj završnici pokazali domaćini koji su na koncu slavili rezultatom 79-71 i došli do premijerne pobjede u ovosezonskom izdanju regionalnog natjecanja.

Prvo smo poluvrijeme gledali pravu košarkašku klackalicu. Iako su Zadrani poveli košem Akosa Kellera, samo otvaranje susreta proteklo je u znaku Igokee. Spori i bezidejni napadi u kombinaciji s poroznom obranom vrlo su brzo natjerali trenera Jusupa da pri rezultatu 13-4 pozove prvu minutu odmora, a nije dugo trebalo ni za odlazak bosanskohercegovačkog sastava u dvoznamenkaste vode. Za bolje izdanje Zadra trebalo je sačekati buđenje Bryona Allena koji je s osam vezanih poena primakao svoju momčad na posjed zaostatka, a novu nadu Dalmatincima je dalo izdanje iz prvih minuta druge dionice kada su pod razigravačkom palicom Karla Uljarevića nakratko uspostavili ravnotežu i prišuljali se na samo dva koša zaostatka (26-24).

Trenutak obrambene dekoncentracije gostiju, naplaćen tricom Karniauskasa, zakotrljao je nalet Igokee nakon kojeg je semafor pokazivao 34-24, okruglih plus deset iz domaće perspektive. Da ne bi vrag odnio šalu valjalo je vratiti Allena na parket, s njim su plavo-bijeli ipak druga, osjetno opasnija momčad, što je 27-godišnji Amerikanac ubrzo i potvrdio.

FOTO: Nenad Vuruna (KK Igokea)

Asistencija, dva skoka i pet poena i eto Zadra natrag u utakmici!

Na veliki odmor se otišlo s plus jedan za Bajićeve trupe (36-35), a u prvim minutama nastavka smo gledali vrlo izjednačenu igru uz stalne promjene vodstva. Iz tog razdoblja valja izdvojiti trenutak iz 23. minute kada je Siriščević pogodio za 41-46, no taman u trenucima kada se činilo da voda kreće na zadarski mlin gostima je - ponestalo pare. Problemi s osobnim pogreškama kapetana mađarske reprezentacije poremetile su planove trenera Jusupa, a Igokea je razdoblje bez Kellera na parketu iskoristila za novi nalet.

Razigrao se Keenan Evans koji je ugradio osam poena (dvije trice) u seriju 12-0 koja je vratila domaćine u vodstvo. Odgovorio je, tko bi drugi doli Allen koji je čitavo vrijeme držao Zadrane u igri, da bi točku na treću četvrtinu tricom u posljednjoj sekundi stavio Marko Tomas. Kako je vrijeme odmicalo do izražaja je sve više počela dolaziti napadačka širina bosanskohercegovačkog sastava. Evansu i Tomasu su se priključili Dalibor Ilić i Sava Lešić pa su domaćini u nekoliko navrata odlazili na plus devet prijeteći da će prelomiti utakmicu.

FOTO: Nenad Vuruna (KK Igokea)

No, Zadrani su se odbijali predati. Trica Siriščevića i dobra rola Kellera primakli su goste na minus četiri (69-65) s koliko se ušlo u posljednje dvije i pol minute.

A onda je na scenu stupio Vaidas Karniauskas. Iskusni Litavac u ključnim je trenucima uzeo loptu u svoje ruke i prvo tricom, a onda i dugom dvojkom odveo 'Igose' do prve pobjede u regionalnoj sezoni.

Domaćine, koji su imali pet dvoznamenkastih igrača, je predvodio Evans sa 17 koševa i pet asistencija, dok je najefikasniji u zadarskim redovima bio Allen s 24 poena, čemu je dodao i šest uhvaćenih lopti.