Hrvatska
Regija
FOTO: Lakše se diše

FOTO: Lakše se diše

Autor: Paulo Sarić

Zadar je teškom mukom u „pravoj prvenstvenoj utakmici“ na domaćem terenu svladao Igokeu i došao do svoje druge pobjede.

Zadar je u prvoj utakmici sedmog kola Jadranske lige pobijedio bosanskohercegovačkog prvaka Igokeu rezultatom 82-76. Zadrani su ponovno pokazali previše boljki  koje ih prate od početka sezone. Obrana je većinu susreta bila ispod potrebne razine, što se posebno odnosi na obranu pod obručima, no proradila je u prijelomnim trenucima pa

Početak utakmice ponudio je ravnopravnu borbu dvaju izjednačenih protivnika. Gosti su šuterski raspoloženo otvorili susret s četiri trice u početnih sedam minuta, no na to je zadarska momčad, kao i publika, već navikla pa je ekipa u bijelim dresovima većinu prve dionice provela u vodstvu. Glavni je razlog tome bila agresivna obrana koja je natjerala protivnike na čak pet izgubljenih lopti u prvih deset minuta. No, trener Naglić i dalje nije bio zadovoljan te je minutu odmora završio riječima: „Još smo mekani“. Prva je četvrtina završila s 22-20, a taman kada se očekivalo da će domaći momci početi stavljati dodatni naglasak na defanzivni dio igre, gosti su napravili seriju 0-10 i otišli na plus osam (22-30). Voda je navirala na uši Zadranima, a tada se razigrao Ive Ivanov koji je u četiri i pol minute zabio 13 poena, od čega tri trice i zadržao domaćine u utakmici. Problem je, doduše, bio na drugoj strani terena gdje je curilo na sve strane, pogotovo s Kraljevićem u igri, no na odmor se otišlo sa samo posjedom zaostatka (42-40). Igokeu je cijelo prvo poluvrijeme služio šut za tri poena koji je nakon 20 minuta bio debelo iznad 50posto (7 od 12), a Zadranima je problem predstavljala i kontrola skoka.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Iz svlačionica su razigraniji i rasterećeniji izišli gosti, što se posebno odnosi na Đorđa Miloševića koji je s devet koševa u manje od četiri minute uz pomoć Vuka Radivojevića brzinski izgradio dvoznamenkastu prednost svoje momčadi. Goste je nastavio služiti šut za tri poena, pa je semafor već u 24. minuti pokazivao 45-55. Ovaj je put ulogu spasitelja zadarske momčadi preuzeo Kristijan Krajina koji je dvjema tricama i mirnom rukom sa slobodnih bacanja dao nadu Naglićevom sastavu u teškim trenucima. Ubrzo je proradila i obrana koja je limitirala Bajićevu momčad na samo dva koša u posljednjih šest i pol minuta treće četvrtine što je Zadar iskoristio da serijom 13-2 vrati susret u egal.

U posljednjih se deset minuta ušlo s minimalnom prednošću domaćina (58-57) koji je u istom ritmu nastavio do kraja susreta. Igokeu je na početku posljednje dionice držao iskusni Radivojević koji je sudjelovao u svim gostujućim koševima u prvih pet minuta, no Zadranima je proradila trica pa su Špralja, Knowles i Božić u dva navrata odveli svoju momčad na plus sedam (71-64 i 74-67). Bijeli su se čitavo vrijeme držali na nekoliko koševa viška, a sve je dvojbe oko konačnog pobjednika odagnao Šime Špralja tricom 37 sekundi prije kraja.

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Luka Božić s 19 koševa i osam skokova, a moraju se istaknuti i vrlo dobre napadačke predstave Kristijana Krajine i Ive Ivanova koji su svaki u svojim trenucima držali Zadrane u susretu. Krajina je na koncu završio sa 16 poena i također osam skokova, dok je Ivanov dodao 15 poena i sedam uhvaćenih lopti. Gostima nije pomoglo ni 18 koševa Miloševića niti 16 poena i šest asistencija Radivojevića.